Rutes per Villamalur

Villamalur

Villanueva de Viver La felicidad en el fondo de un Puchero

Rutes per
Villamalur
Cada pas, una aventura
Los amantes del senderismo disfrutarán de la subida al Monte Alto del Pinar; por el camino encontrarán restos de trincheras de la Guerra Civil. En la Rambla de Villamalur hay una zona recreativa en la que pasar la tarde o hacer un picnic en familia. Del castillo de Villamalur solo quedan en pie algunos restos como: grandes elementos que formaban parte de la muralla que lo rodeaba, varias torres de planta cuadrada, un aljibe originalmente cubierto con bóveda, y vestigios de canalizaciones.

Ruta 1 Historicocultural (duració: 6 hores; dificultat: mitjana)

Aquesta ruta té com a objecte conéixer el castell, els antics forns de coure la pedra calcària (pedreres de calcària), les trinxeres i la nevera.

Eixim des de la plaça Concejo de Villamalur, agafem el tram de pista del Mas (antic camí veïnal d’Alcudia de Veo). Per la part inferior del castell, aproximadament a 800 metres de l’inici, ens desviem a l’esquerra (pugem al castell).

Descendim del castell i continuem fins al pla del Mas, on podem contemplar les antigues pletes per al bestiar en el marge esquerre superior, i també visitar la pedrera de calcària existent. Continuem en direcció al Cabezo. En aquest punt tenim una visita obligada per a conéixer les trinxeres de la Guerra Civil i les pedreres de calcària. Després seguim per la lloma cap a El Jupillo, on trobarem més trinxeres.

A continuació, continuem en direcció cap al terme de Suera, fins a arribar a l’altura de l’Alto del Quinquillero (Colladico Royo – encreuament amb el GR-36). Continuem en sentit ascendent per tot el límit del terme amb Suera fins a arribar a La Atalaya (finca de cirerers a l’esquerra). Continuem pel tram de pista de terra 1.300 metres, fins a arribar a la partida del Mas de Taire. Agafem la senda a l’esquerra, que ens condueix a la nevera de Cuatro Caminos (visitem la nevera).

Posteriorment, continuem per la pista forestal fins a Cuatro Caminos, per a agafar la baixada fins a la pista de Matet-Villamalur. Continuem a la dreta un recorregut de 650 metres, agafem després la desviació a l’esquerra travessant la zona de Chércoles cap a El Barraquero per a arribar fins al Mas de Jordán. En aquest punt ens desviem a la dreta i descendim pel camí de ferradura fins a la pista de Gabarra. Continuem descendint per la pista fins a arribar a la Caseta del Cantal i per la Rambla en sentit descendent fins a arribar a la zona de la Viña Simón i zona de recreació d’El Mesillo. En aquest punt agafem la pista asfaltada que ens condueix fins a Villamalur.

 

Ruta 2 Camí de Torralba de Pinar (duració: 2 hores; dificultat: mitjana)

Part d’aquest recorregut transcorre al llarg del GR-36. L’itinerari segueix l’antic camí veïnal entre les dues poblacions. Eixim de la població de Villamalur per la pista de Torralba, baixant fins a la Rambla, on hi ha una zona de recreació. Al costat de la font optem per la senda i tot el traçat i senyalització que contempla el GR fins a arribar a la localitat de Torralba del Pinar.  

Ruta 3 Camí d’Ayódar (duració: 4 hores; dificultat: mitjana)

Iniciem el camí al final del nucli urbà de Villamalur, al carrer Iglesia, en direcció a la Rambla (camí Puente). En travessar la Rambla, continuem en sentit ascendent pel camí d’Ayódar fins a arribar al Collado de Ayódar. Continuant aquest camí arribarem fins al municipi d’Ayódar. Podem tornar per un altre itinerari: Ayódar – Rambla amunt, passant per Los Morrones fins a arribar a la partida Bernard – Viñas de la Plana – Cafuentes – Villamalur.

Ruta 4 Camí Vell de Suera (duració: 4 hores i 30 minuts; dificultat: mitjana)

Eixim pel sender PR-CV 202, a l’altura d’El Zafranar, optem pel ramal esquerre, en sentit descendent fins a arribar a la font Cafuentes. Continuem fins a la Rambla i seguim fins a arribar novament a la carretera a l’altura del Corral de Camilo. Seguim per la carretera fins a arribar a la font de l’Olivera, on agafem la senda de la dreta en sentit ascendent que ens condueix a Suera. Podem tornar per un altre itinerari de Suera a Villamalur: Pista de Castro – Pedralba – (GR-36) Quinquillero – Rambla Villamalur.

Ruta 5 Camí Vell de Matet i Pavías (duració 2 hores i 30 minuts; dificultat: mitjana)

Eixim del poble per la pista forestal asfaltada cap a la Rambla. Després de passar la zona recreativa agafem la pista de Berniches (deixant la pista de Torralba a la dreta) (encreuament GR-36). El sender continua ascendint fins a arribar a una pista forestal (La Rocha), continuem per aquesta pista de terra fins a arribar a la pista asfaltada que condueix fins a Pavías. Si creuem la pista i descendim fins a la partida Las Medias, arribem al barranc del Perrudo i seguint el seu recorregut s’arriba a Matet.

GR-36 Trans-Espadà

Agafem la Trans-Espadà per a recórrer l’última etapa del GR-36 des de Villamalur fins a Montanejos.

Eixim de l’àrea recreativa de la Rambla de Villamalur per la pista asfaltada que va a Torralba i que segueix el camí antic que agafarem més avant després d’acurtar alguna revolta pronunciada. Continuem pujant fins al coll de l’Alto de la Sierpe, que continua amb un tram més suau, sempre paral·lels a l’Alto del Pinar i fins als peus del castell de Villaleba, i posteriorment rodejarem l’Alto de San Cristóbal i, ja de baixada, fins a l’entrada de Torralba del Pinar pel barri San Gil.

L’última part del nostre recorregut pel GR-36 ens conduirà a la turística població de Montanejos. Eixirem de Torralba del Pinar buscant l’ermita de Santa Bàrbara i el poliesportiu remuntant a poc a poc entre el barranc de la Balsa i la Rambla del Català fins a l’Alto del Campo. Un poc més avant, en l’encreuament conegut com a Cuatro Caminos, ens dirigim cap al nord per a després baixar pel barranc del Portillo a buscar la Masía de Bagán.

Comencem el descens cap a Montanejos seguint el barranc de Juan Roya i, després, el camí de Torralba. Entrem a Montanejos per l’espectacular pont de San José.

Cal recordar que Montanejos gaudeix de molts atractius turístics, principalment relacionats amb la naturalesa, com les seues aigües termals, zones d’escalada, senderisme, etc. Podràs trobar més informació a la seua Tourist Info.

 

Villamalur – Castell – Trinxeres del Cabezo i Jupillo – GR36 – Villamalur

 • Eixim de Villamalur des de la plaça Concejo remuntant al costat de la font un carril de ciment. En breu es fa de terra i continuem. És el camí de la Buitrera.
 • Ens desviem a l’esquerra per a pujar al castell, fins al pal indicador. En baixar seguim la pista a l’esquerra i en un encreuament de camins continuem de front. Hi ha pal indicador a les trinxeres.
 • La senda es bifurca i anem a la dreta per a pujar al Cabezo. En baixar continuem de front per a caminar per la dorsal de Cerro Malo.
 • Després de l’últim lloc de tirador baixem fins al corral del Jupillo, en ruïnes, i girem a la dreta per a seguir el vell camí a Alcudia.
 • Després d’un tram molt agradable arribem al coll del Quinquillero i al GR36. Girem a la dreta i baixem fins a la pista que seguim.
 • Ens desviem de la carretera a l’esquerra per a seguir la pista de terra. Hi ha un pal indicador.
 • Caseta refugi. Seguim a la dreta acompanyant el llit del barranc.
 • Arribem a la zona de recreació i a la carretera de Torralba. La seguim a la dreta per a pujar a Villamalur.

Datos rápidos

 • Circular: Sí
 • Desnivel acumulado: 343 m
 • Altitud máxima: 805 m
 • Altitud mínima: 573 m

4 h 11 mins

Moderado

9,4 kms