Higueras

Higueras

Higueras
El poble de fonts

Descobreix el secret d’Higueras

El poble de fonts

Poble que es troba en les altures més elevades de la serra d’Espadà i on destaquem la gran quantitat de fonts, algunes de les quals són de gran valor, tant ecològic com lúdic i singular, que només trobarem en aquest terme municipal.

Cómo llegar

S’accedeix a aquesta localitat a través de l’autopista A-23 de Sagunt a Somport fins a Jérica, on s’enllaça amb la CV-203. El poble es troba a 80,8 km de València i 87 km de Castelló de la Plana.

Situació geogràfica

Higueras és una localitat situada a la comarca de l’Alt Palància, al sud de la província de Castelló, a la Comunitat Valenciana. Està situada a la zona nord de la comarca i dins del Parc Natural de la Serra d’Espadà.

Llocs d’interés (del municipi i de la comarca)

Fuente de Maricalva

Situada al centre de la població, d’aquesta font brolla aigua natural des dels temps més remots i és la vertadera senya d’identitat d’aquesta població. No es coneix que haja quedat sense brollar-ne aigua mai. Amb els seus més de 100 litres per minut, és una de les més importants del terme. L’aigua de la font prové directament del brollador i no està clorada. El sobrant va a parar a l’abeurador i d’aquest passa al llavador en un exemple d’aprofitament d’aquest bé tan preat. Per a visitar el brollador on naix la font de Maricalva cal seguir el camí amb el mateix nom partint del poble d’Higueras.

C/ Maricalva, 1

Fuente de la Salud

Situada a no més de quinze minuts de passeig agradable, es troba aquest paratge a la vora del barranc de l’Aguanaz.

Fuente de las Nogueras

Un lloc que, com el seu nom indica, en temps passats estava ben rodejat de nogueres i pinedes. Les seues aigües, encara que no són abundants, són d’una qualitat exquisida.

Fuente de Elvira

A més de 1.000 metres d’altura sobre el nivell del mar, podrem trobar aquesta font que està enclavada en un dels miradors més espectaculars de la serra d’Espadà.

Las Balsillas

En el cim de la mateixa muntanya on s’assenta la població, es troben aquestes basses naturals des d’on es contempla una panoràmica excel·lent.

Riu Aguanaz

En poc més de 900 metres ens trobarem amb 14 fonts naturals, fins i tot, dues d’aquestes, d’aigües calentes.

L’aigua de la font prové directament del brollador i no està clorada.

On menjar (restauració)

La Cantina del Ruyo

C/ Solana, 2, Higueras

Telèfon: 655 808 596

La Mecedora de la Abuela

Vine a gaudir de la nostra cuina casolana, elaborada al moment, en un paratge singular envoltat de naturalesa. La senzillesa i qualitat és el que ens fa diferents. Divendres, dissabte i diumenge: 13.00 h – 16.00 h i 21.00 h – 0.00 h. CV-213, km 2, 12415 Gaibiel (Castelló). Telèfon: 964 14 27 42    

Bar Restaurante Vía Verde

Benvingut al Bar Restaurant Via Verda, a Caudiel.

Siga en el vostre recorregut per la Via Verda d’Ojos Negros o en la visita als meravellosos paratges de la serra d’Espadà i les seues poblacions veïnes, veniu a conéixer la nostra cuina tradicional i les nostres especialitats. El nostre objectiu ha sigut sempre ajudar a fer que es conega la Via Verda d’Ojos Negros i oferir als nostres clients una cuina tradicional amb productes de la zona i de temporada, acompanyats de bon humor i una cerca constant de l’excel·lència. C/ Gaibiel, 12, 12440 Caudiel (Castelló).

Reserves en línia

Telèfon: 630 28 90 43 – 630 28 90 43

 

Mesón La Torre (Ayodar)

De dimarts a dijous: 9.00 h – 22.00 h. Dissabte: 9.00 h – 0.00 h. Diumenge 9.00 h – 21.00 h. C/ Virgen Desamparados, 3, 12224 Ayódar (Castelló).

Telèfon: 603 12 92 20

 

On dormir (allotjament)

Hostal Rural Aguanaj

Pl. Iglesia, 8, 12449 Higueras (Castelló) Telèfon: 655 808 596

La Farga (Matet)

Castelló de la Plana està a 37 km, i Benicàssim, a 47 km. La Farga disposa d’una terrassa. La casa té 2 banys. Disposa de totes les comoditats per a tindre una estada còmoda i acollidora. Es divideix en planta baixa de 70 metres quadrats per a donar cabuda a un ampli saló (amb cuina i lavabo), on realitzar còmodes sopars familiars o amb grups d’amics, mirar la televisió, escoltar música, relaxar-se, etc. A la primera planta hi ha un bany, quatre habitacions amb llit de matrimoni i còmoda o armari i, finalment, el porxe, amb un sofà llit, televisió i una àmplia terrassa amb mobiliari perfecte per a prendre el sol i passar bons moments gaudint de les meravelloses vistes a les muntanyes de la serra d’Espadà.

Distància: 17,6 km des d’Higueras

C/ San Miguel, 37, 12415 Matet (Castelló)

 

El Rincón de Jara (Caudiel)

Envoltada de cirerers, es troba la històrica ciutat de Caudiel. Els seus carrers, els seus deliciosos racons, les seues fondes i les seues gents la converteixen en un lloc acollidor i difícil d’oblidar per a tot aquell que la visita. Els nostres apartaments han sigut creats per a allotjar aquells viatgers que fugen del soroll i de les presses i que volen gaudir de la pau i del descans que ofereixen les nostres instal·lacions. Situada en un entorn natural, lluny de l’agitació del centre, però prop de tot, us obrim les portes perquè passeu uns dies inoblidables amb nosaltres.

Distància: 11,9 km des d’Higueras. C/ Murillo, 22, 12440 Caudiel (Castelló)

Telèfon: 647 45 61 19

 

Casa Rural Mita

Situada a la comarca de l’Alt Palància. Casa Rural Mita està ubicada a la població de Caudiel, al costat de l’antic llavador del poble. És el lloc perfecte per a combinar activitats esportives i de muntanya amb una estada de descans i relax. Ideal per a gaudir d’un entorn natural amb vestigis de l’Edat de Bronze i al mateix temps perdre’s pels carrers estrets i tranquils de Caudiel. Casa Rural Mita es distribueix en tres plantes, pensades per a acollir 6 persones. Disposa de 4 habitacions, sala de jocs, magatzem, menjador, lavabo, bany, sala d’estar, cuina equipada, antic rebost ‒hui transformat en espai de relax i hall principal‒, tot això cuidant els detalls perquè l’estada siga agradable i acollidora.

C/ Pelayo, 41, Caudiel (Castelló)

Telèfon: 639110592 info@casaruralmita.com

 

Higueras

Festes i tradicions

Sant Antoni, el 17 de gener, patró de la població.

Tradicionalment es feia la popular subhasta de congrets, típics pastissos elaborats per les mans expertes de les dones de la població al forn mudèjar del poble. Després de l’elaboració, se subhasten les pastes en públic, on tot el món pot participar i assaborir les exquisides pastes. Donada la cruesa de l’hivern i les dates, poc propícies per a la realització d’aquesta festa, l’elaboració i subhasta dels congrets s’ha traslladat a la segona setmana del mes d’agost, sense perdre la tradició de la benedicció d’animals, que es continua celebrant en la data esmentada.

Setmana Santa, amb la trobada del Jesuset

Típica processó en què les dones acompanyen la Mare de Déu en la seua trobada amb el Jesuset, acompanyat pels homes de la població. Després de la processó, es canten en l’església els gojos de Pasqua.

Berenars campestres

En les mateixes dates se celebren típics berenars campestres per les pinedes que envolten la població, en especial, a la Fuente de la Salud.

Les festes patronals

Se celebren la segona setmana d’agost en honor de la Mare de Déu, moment en què es reprén la tradició de la subhasta dels congrets. En aquesta quinzena es coordinen les activitats culturals amb les festives en tots els seus àmbits, i es combinen: exposicions, jocs infantils, vaquetes, espectacles a l’aire lliure, amb actes culturals, entre els quals destaca la publicació de la revista AGUANAJ i les representacions teatrals a càrrec dels integrants de l’Associació Cultural “Aguanaj”.

Fira de l’Oli d’Oliva

El segon dissabte del mes d’agost se celebra la Fira de l’Oli d’Oliva de la Serra d’Espadà. S’hi poden trobar olis de la més exquisida varietat d’Espadà.

La Puríssima Concepció

8 de desembre

Activitats/turisme (en família, d’aventura…)

Turisme en bici

Eixint des de la població, agafarem la pista del barranc del Cavero. Una vegada el traspassem, i seguint la ruta, ascendirem, si les forces ho permeten, fins a l’Alto de Velarante, allí és recomanable que parem de pedalejar per un instant per a contemplar la majestuositat de la vall del Palància. Una vegada prenguem aire, descendirem la pista en direcció est per a arribar a la carretera Montán-Torralba. Des d’aquest punt, i cap a l’esquerra, prendrem la mateixa carretera tan sols un quilòmetre. En aquest punt trobarem, cap a la dreta, una altra pista que, després de tres quilòmetres d’ascens, ens portarà a coronar el cim de la serra, de 985 metres. Sense massa descans baixarem per l’esquerra, envoltats d’un paisatge vertaderament sorprenent i aspirant l’aroma de milers d’ametlers en flor, cirerers i altres arbres fruiters en la seua època de floració, fins a arribar a la confluència de les pistes cap a Chilellas. Si tenim ganes de continuar pedalejant, agafarem aquesta en direcció a la dreta, per a arribar a les frondoses hortes del mateix nom. Seguint aquesta ruta, després de l’Alto de las Nogueras, baixarem fins a les pinedes de Corcota, on ens toparem amb la carretera. Una vegada prenguem la direcció d’aquesta cap a l’esquerra, i després de tres quilòmetres de carretera, arribarem novament a la població. Exhaustos pel recorregut, podem descansar i assaborir les delícies que allà ens poden preparar.

EL RECORREGUT TOTAL ÉS DE 18 QUILÒMETRES, ALGUNS DELS QUALS SÓN VERTADERAMENT DURS.

Rutes pel capdamunt de la serra

Si des de la població accedim a l’Alto de las Balsillas i des d’allí, després d’un descans, a l’Alto de la Pedriza, amb sort, fins i tot podrem veure la mar Mediterrània. Després d’un descans, continuarem cap a l’oest fins a l’Alto del Rebollo i des d’allí, girant cap a l’oest, fins a la muntanya Elvira.

A continuació, girarem cap al sud; la zona per la qual ens mourem està plena d’ametlers i cirerers. Si encara ens queden ganes de caminar, podem passar a omplir les cantimplores buides per la Fuente de las Nogueras i, després, tornar al poble.

EL RECORREGUT TOTAL PROPOSAT ÉS DE 15 QUILÒMETRES DE NATURALESA SILVESTRE

Se conocen asentamientos iberos, lo que nos da muestras de que, desde los tiempos prehistóricos, la zona ha estado poblada. Existen referencias escritas en tiempos de la dominación Romana, que hablan de unas tribus que bien pudieran estar asentadas en esta zona.

Història i patrimoni

Per a trobar els primers habitants de la població ens haurem de remuntar a èpoques remotes. Es coneixen assentaments ibers, la qual cosa ens dona mostres que des dels temps prehistòrics la zona ha estat poblada. Hi ha referències escrites en temps de la dominació romana que parlen d’unes tribus que bé podrien haver estat assentades en aquesta zona. Després de la dominació romana, la població va canviar la seua ubicació original i es va establir on hui podem trobar-la. Trobem restes d’aquests assentaments entre les pedres dels ponts i disseminades per uns quants llocs. La primera referència del municipi es produeix durant el període musulmà, quan rebia el nom de Torre de la Figuera. La localitat, com a gran part de la comarca, és conquistada per Jaume I el 22 d’abril de 1236 en capitular el rei musulmà, el sàyyid Abu Zayd. Aquell dia, convertit Abu Zayd al cristianisme i sent batejat amb el nom de Vicent, va fer la coneguda donació de «castres, viles i alqueries que jo al present posseïsc i puga posseir, que de dret han de pertànyer a la seu sogorbina», al bisbe de Segorbe Guillermo Eximeno o Gimeno.

Poc després, en 1248, es produeix una rebel·lió dels habitants de la serra d’Espadà, que continuaven sent musulmans, capitanejada per Al-Azraq, que comptava amb gran suport a Higueras pel fet que es trobava relativament allunyada de les principals rutes de pas.

En 1368 el bisbe de Segorbe, Joan de Barcelona, va permutar Higueras per la localitat de Navajas a María Sánchez de Lumberri, senyora d’Higueras, amb la qual cosa va passar a ser feu del Bisbat. A pesar d’aquest canvi de mans, la població continuarà sent majoritàriament musulmana fins a l’expulsió dels moriscos en 1609. Després d’aquell fet transcendental, la localitat va passar a dependre de la baronia d’Ayódar junt amb Villamalur, Fuentes de Ayódar i Torralba del Pinar. Li va ser atorgada la carta de poblament en 1611 pel senyor Miguel Jofre, baró d’Ayódar.

Després de la desamortització de Mendizábal, i sota les pressions d’altres senyorius, Higueras perd gran part dels seus terrenys, amb la qual cosa el terme municipal queda pràcticament igual al que hui coneixem. Ben entrat el segle XIX, es produeixen diversos altercats entre la població d’Higueras i la fronterera Pavías ―aquesta última afrontava fins al límit del nucli urbà― i davant d’aquestes disputes, els senyors de les dues poblacions van decidir canviar els límits, tal com hui els trobem.

Patrimoni/monuments:

Monuments civils:

Forn mudèjar

Forn mudèjar del segle XIII; alberga a l’interior el Museu del Pa, una de les poques meravelles d’aquest tipus que es troben actualment en ple ús després de la restauració. Cada any s’encén durant les festes en honor de la Mare de Déu durant el mes d’agost per a l’elaboració dels tradicionals dolços, els congrets, que més tard se subhasten en públic.

Pl. Iglesia, 1. Telèfon 964145546

Llavador del segle XIII-XIX

De titularitat municipal, aquesta obra d’enginyeria hidràulica es troba en perfecte estat i en funcionament després de la reforma recent i és un dels pocs que queden a la Comunitat Valenciana. En un principi, estava descobert i amb la reforma es va posar teula. Està dividit en dues parts, amb usos diferenciats. La primera, més gran, s’utilitzava per a llavar la roba, i la segona s’utilitzava per a llavar utensilis i parament.

C/ Fuente, 6. Telèfon: 964145546

Ponts romans

A Higueras hi ha dos ponts romans.

Monuments religiosos:

Església parroquial consagrada a la Puríssima

Situada a la plaça de l’Església d’Higueras, la façana exterior de l’església és de maçoneria amb reforç de carreus o grans blocs de pedra en els cantons. La porta de llinda segueix la línia de la teulada, que presenta coberta a dos aiguavessos. A la façana podem observar una espadanya que alberga dues campanes. A l’interior presenta una sola nau de tres trams amb suports de pilastres. La volta és de canó amb llunetes en la nau per a la il·luminació del temple. En la capçalera es disposa mitja esfera en absis. També presenta un cor de balustrada de fusta. El sotacor s’articula amb un arc de mig punt rebaixat. Quant a la decoració interior, es decora amb pilastres amb capitell jònic. En la volta i en l’absis presenta atributs marians.

Artesania/gastronomia

Diversos són els plats típics de la població d’Higueras. No podia faltar l’olla de cardo, una de les seues especialitats. Tenint en compte la riquesa de les seues hortes, aquest plat és preparat amb les millors verdures i el millor d’unes carns d’excel·lent sabor donada la seua tradicional alimentació.

Hem de destacar sobretot un plat totalment autòcton d’aquesta població: el suquete de trilla. Allà on ha participat, ha aconseguit tots els elogis. Es tracta d’un plat poc conegut i que tan sols podràs degustar en aquesta població.

Els famosos congrets de Sant Antoni, rebosteria popular que ens ha arribat fins als nostres dies, és un típic pastís preparat en el forn mudèjar de la població. També la torta de higos o els coquitos de almendras.

I, com no podia ser de cap altra manera, les collites de cireres de cua curta. Poques coses tan preades com aquesta fruita es poden trobar fora de la serra. La mel i, per descomptat, el preat oli de la serra d’Espadà, amb seguretat un dels millors del món.

Agenda d’activitats

Segon concurs de microrelats “Revista Aguanaj” 2020

Climatologia/meteorologia/geografia

Clima continental amb hiverns austers i fresc a l’estiu.

Ecologia

La localitat es troba en el vessant occidental de la serra d’Espadà i inclou alguna de les altures més elevades d’aquesta serra com l’Elvira (1079 m), la Pedriza (1050 m) o el Monte Redondo (1006 m). Des d’alguns d’aquests cims es pot distingir la mar Mediterrània, així com les valls del Palància i del Millars, des d’una posició envejable. Destacarem la gran quantitat de fonts que trobem al terme municipal; algunes són de gran valor tant ecològic com lúdic i singular, que només trobarem en aquest terme municipal.

Entitats / telèfons d’interés

Oficines municipals

Ajuntament d’Higueras

Pl. Iglesia, 1

12449 Higueras

Telèfon: 96 414 55 09

Adreça electrònica: info@higueras.es

Completa la ruta
(Punts de segellament, com aconseguir-la)

La Cantina del Ruyo (Higueras)

C/ Solana, 2

Telèfon: 616 80 84 14