Rutes per Puebla de San Miguel

Puebla de San Miguel

Villanueva de Viver La felicidad en el fondo de un Puchero

Rutes per
Puebla de San Miguel
Cada pas, una aventura

Nucli urbà

Iniciem el recorregut al costat de la carretera Ademuz – Mas del Olmo, abans d’entrar al poble. A mà dreta trobem la teulera, on es pot observar el forn i la cambra de cocció, una instal·lació completada per l’era i un alberg contigu que ha sigut preparat com a refugi. A l’era hi ha un mirador des del qual es pot apreciar una àmplia panoràmica del terme de Puebla de San Miguel.

Poc abans d’arribar al poble, en la mateixa carretera trobem l’escultura Ave i, al costat del frontó, La fortalesa del Sol; ambdós, del Parc Escultòric. Continuant per la mateixa carretera veurem a mà esquerra un nou mirador, en el qual s’ha col·locat una escultura en homenatge als Mayos i la seua gent. Tornem a la carretera fins a l’ermita de Sant Roc, de característiques semblants a la de la Puríssima.

Abans d’accedir al poble, a mà esquerra, en una petita lloma visitarem l’ermita de la Puríssima. La façana és de l’any 1700 i destaca el seu singular porxe amb sostrada a tres aiguavessos; té huit columnes desiguals de pedra senzilla que descansen sobre un muret de maçoneria. S’accedeix a l’interior per un reixat de fusta, entre dos grans finestrals enreixats. Ha sigut restaurada recentment.

Abans d’arribar a la plaça de l’església parem al singular cementeri d’aquesta vila. En aquesta plaça veurem l’església parroquial de Sant Miquel, dels segles XVII i XVIII, edifici exempt. Format per maçoneria i carreus en els cantons, té un únic pòrtic d’entrada, amb una porta antiga de fusta amb ferramentes. Destaca el campanar de dos cossos rematats per una terrassa amb pinacles. El temple presenta una única nau coberta amb volta de canó. Disposa de cúpula sobre petxines, coberta exteriorment de teula blava amb nervis blancs. Cal assenyalar com el temple conserva l’antic paviment de taulells de terrissa. A l’interior trobem dos retaules atribuïts a Joan de Joanes, en bon estat de conservació; també hi ha dues talles, una de Sant Miquel i una altra de la Mare de Déu del Rosari.

Eixint de la plaça pel carrer Abadía veurem la façana de la Casa Abadía, antiga casa del capellà, en la qual destaca l’arc de pedra de l’entrada. Continuem fins al llavador i la Fuente de Abajo, construïts en els anys 20.

Finalitzem el nostre recorregut pel poble visitant l’arxiu històric (no es fan visites; l’accés està permés amb la sol·licitud prèvia justificada) i la sala d’exposicions, que va ser l’antic ajuntament, calabós i graner comunal; el Museu Etnològic “El Cubo” i la Casa del Cirurgià-Barber.

Aldees d’Ademuz i Puebla de San Miguel

Comencem el recorregut en el Val de la Sabina, encaixonat donant lloc a la Rambla del Val, una bella vall les aigües de la qual s’uneixen a les del Túria. Passegem pels seus carrers estrets i continuem fins a arribar a Sesga. Rondant pels carrers podem observar l’escola, el forn, la barberia i el calabós, tot això en el mateix edifici.

Continuem agafant la pista forestal que ix dels pallers de l’entrada del poble, seguint els pals de la llum. Recorregut de vistes espectaculars i bon traçat que ens porta a l’àrea recreativa El Molino, on podem aprofitar per a fer un descans. Eixint de l’àrea agafem la pista asfaltada a la dreta per a arribar a Mas del Olmo, fent un recorregut pels seus carrers i visitant el Museu del Pa. Finalitzem a Puebla de San Miguel, on podem visitar el patrimoni cultural i la contornada, on destaca la partida de Las Blancas, amb les seues savines mil·lenàries.

Ademuz i el sud-est de la comarca (Vallanca i la seua aldea Negrón, Casas Altas i Casas Bajas)

Iniciem aquesta ruta amb la visita al nucli urbà d’Ademuz per a seguir després en direcció a Vallanca, on podem voltar pel seu singular nucli urbà.

A continuació, continuarem cap a la zona de pícnic de La Teja i La Roca, on tindrem la possibilitat de prendre un refrigeri o simplement refrescar-nos amb l’aigua de les seues fonts, al mateix temps que gaudim del paratge que ens envolta. Continuem cap a Negrón, aldea singular per la qual podem fer una petit passeig, o acostar-nos fins al xop blanc i la carrasca catalogats com a arbres monumentals. Tornem a Ademuz i seguim el nostre recorregut en direcció a Casas Altas. Visitem la població i aprofitem per a fer un petit passeig per la ribera.

Finalitzem el nostre recorregut en Casas Bajas, on, després de fer un passeig pels seus carrers, ens podem acostar fins a El Molino i descansar a l’ombra dels salzes a la zona de pícnic.

Ademuz, Los Santos, Torrebaja i la seua aldea Torrealta, Mas de los Mudos i Mas de Jacinto. Riodeva

Iniciem el recorregut a Los Santos, on farem una petita parada per a passejar pels seus carrers. Continuem cap a Torrebaja per a visitar el seu nucli urbà, on destaca la torrassa de Los Picos a la plaça i els diferents molins i ermites dels seus voltants. Continuem cap a Mas de los Mudos, on fem una altra parada breu. Seguint la carretera ens desviem cap a Torrealta, on destaca la casa pairal amb la seua bellíssima torrassa i l’església parroquial del segle XVI. A continuació, ens dirigim cap a Mas de Jacinto i, des d’allí, aprofitem per a acostar-nos a Los Amanaderos de la veïna Riodeva, on finalitzem el nostre recorregut.

Castielfabib, Arroyo Cerezo i Cuesta del Rato

Eixim d’Ademuz en direcció a Conca fins a arribar a Arroyo Cerezo, aldea singular caracteritzada per les construccions de les seues cases, única a la comarca, on podrem admirar els seus bells paratges. Partint de la Casa de las Caras per pista forestal asfaltada, podem contemplar unes belles vistes al llarg del recorregut, passant per Veguillas, Alobras i Tormón, pertanyents, els tres municipis, a la província de Terol. Arribem a la Cuesta del Rato, on farem una petita parada; continuarem cap a la monumental Castielfabib i visitarem el conjunt format pel nucli urbà i la seua església fortalesa per a acabar amb una ullada als seus voltants.