Castell de Cabres

Castell de Cabres

Castell de Cabres
Ven a desconectar en plena naturaleza

Descobreix el secret de Castell de Cabres

Ven a desconectar en plena naturaleza

És el municipi valencià amb menys habitants, amb tan sols 17 veïns. S’hi pot gaudir de desconnexió i naturalesa, i fer senderisme de muntanya.

Com arribar-hi

A Castell de Cabres s’accedeix des de Castelló de la Plana agafant la CV-10, des de l’N-232 i, posteriorment, per la CV-105.

Situació geogràfica

Castell de Cabres és un dels municipis més xicotets i amb més altitud de la Comunitat Valenciana. Porta d’entrada de la Tinença de Benifassà, des dels seus 1.137 metres d’altitud permet albirar unes vistes panoràmiques extenses i impressionants. Situada a la comarca dels Ports, al nord de la província de Castelló, i amb delimitació territorial amb la Pobla de Benifassà, Vallibona, Morella i Herbers, totes de la província de Castelló, i Pena-roja de Tastavins, a la província de Terol, es troba la petita població de Castell de Cabres, a uns 1.100 metres d’altura. Amb una població de tan sols 17 habitants, és el municipi menys poblat de la Comunitat Valenciana.

Llocs d’interés (del municipi i de la comarca)

Ermita de Sant Cristòfol

Aquesta ermita de Sant Cristòfol està situada a la part alta de la muntanya de Sant Cristòfol, a uns 5 km al nord de la població de Castell de Cabres. Des d’aquesta antiga ermita es poden albirar unes extenses vistes panoràmiques de la vall alta del riu Escalona i dels frondosos pinars de Castell de Cabres i Herbeset.

Va ser construïda en 1565, amb pedra picada, i, segons es creu, va ser situada sobre el lloc on ja hi havia una altra petita ermita.

Es tracta d’un exemple d’ermita de la Reconquesta de planta rectangular, que tenia una petita espadanya i en el buit hi havia col·locada una campana que es va fabricar en 1767. Al costat de l’ermita hi havia una petita hostatgeria i la casa de l’ermità, que fins a 1902 es va conservar perfectament, ja que la cuidava un ermità que hi vivia permanentment.

En l’actualitat té completament destruïda la sostrada i els arcs, a conseqüència d’un incendi en 1936 i del pas del temps. No obstant això, encara queden en peu els murs i la porta, que està formada per un arc de mig punt adovellat. La portada està tallada amb grans peces d’excel·lent factura, de pedra calcària del país.

On menjar (restauración)

Bar Restaurante La Espiga

Bar-restaurant La Espiga
C/ Hospital, 3, Castell de Cabres
Telèfon: 977729025

On dormir (alojamiento)

Casa Rural La Maestra

Casa rural La Mestra
C/ Major, 13, Castell de Cabres
Telèfon: 977729015

Casa Rural El Cuartel

C/ Callejón de la Iglesia, 23, Castell de Cabres
Telèfon: 977729015

Casa rural L’Escola

C/ Hospital, 1, Castell de Cabres

Casa Rural “El Duro”

C/ de la fuente, 9 piso 2

Teléfono 977 729 015

Casa Rural “La Peseta”

C/ de la fuente 9, piso 1

Teléfono 977 729 015

Castell de Cabres

Festes i tradicions

Rosca de Sant Vicent

En Pasqua

Festes majors en honor de sant Llorenç

Primer cap de setmana de setembre

Activitats/turisme (en família, d’aventura…)

Festival de titelles Portsxinel·la: És un festival de titelles a la comarca dels Ports. Amb aquest esdeveniment artístic i cultural, portem la disciplina del teatre de titelles a una terra en què l’art i els simbolismes formen part de la seua identitat i on es respira germanor, participació i ganes d’acollir tots aquells que ens vulguen visitar. I amb les diferents propostes de teatre itinerant que hi ha programades volem que els titelles arriben a cada un dels pobles dels Ports que han volgut participar i generar, així, una nova activitat per a dinamitzar els nostres municipis, la seua gent i els seus visitants.

Rutes de senders amb BTT:

"...como no disponían de medios humanos para impedirlo, hicieron subir al castillo todas las cabras que había en el pueblo y les ataron una tea encendida a cada cuerno."

Història i patrimoni

Història

Castell de Cabres es creu que va ser fundat pels àrabs. Inicialment va ser conquistat pel rei Alfons II el Cast en 1195, però va quedar abandonat fins que Jaume I el va reconquistar definitivament en 1233, es va repoblar de cristians i es va augmentar el seu caseriu.

Posteriorment, una vegada fundat el monestir de Santa Maria de Benifassà, Castell de Cabres va passar a formar part de la seua tinença satisfent dos terços del delme de collites i ramats.

Durant els segles XVIII i XIX, Castell de Cabres va patir els escarnis de les guerres carlines, especialment durant la primera guerra, també coneguda com a Guerra de Cabrera, mític general carlí.

En època musulmana pertanyia al districte de Morella i, per això, després de la conquesta cristiana, va ser poblat per Balasc d’Alagó el 6 de gener de 1239. En 1237 també foren fundats en el seu terme, pel mateix senyor, els llocs de Mola Escaboça i Vilanova, encara que aquests aviat quedaren despoblats. A conseqüència de la Guerra Civil catalana, en 1463, va quedar despoblat. En 1523 tenia uns 175 habitants i 416 en 1900, i ha baixat fins als 19 en l’actualitat.

Segons explica una vella llegenda de Castell de Cabres, se li va imposar aquest nom perquè, en una guerra de fa moltíssims anys, al poble no quedaven més que avis, dones i xiquets, perquè els homes lluitaven al camp de batalla. Un cert dia al capvespre, un vell que estava de guaita al castell va veure que s’acostaven al poble les tropes enemigues per a saquejar-lo a la nit: com que no disposaven de mitjans humans per a impedir-ho, van fer pujar al castell totes les cabres que hi havia al poble i els van lligar una tea encesa a cada banya. L’enemic va creure que tants punts de llum en la foscor de la nit eren torxes portades per soldats, per la qual cosa, considerant que es tractava d’una emboscada, va emprendre la retirada precipitadament. Amb aquest estratagema es va guanyar la batalla i es va posar al poble el nom de «Castell» pel seu castell muntà, i «de Cabres» en homenatge a aquelles cabres que van espantar l’enemic.

Patrimoni/monuments

Monuments religiosos

Església parroquial dedicada a sant Llorenç: l’actual església parroquial de la vila de Castell de Cabres se situa a la falda del turó on s’assenta la població, al costat de la plaça Major; mentre que l’església antiga, hui desapareguda, es trobava a l’antic castell, hui també desaparegut.

L’any 1763 va ser beneïda aquesta església, que té tres naus amb tres trams a la mateixa altura, creuer, cor alt i campanar. La nau central es cobreix amb voltes bufades, i les laterals, amb voltes d’aresta. Aquesta combinació arquitectònica és una peculiaritat poc corrent als Ports.

El campanar, construït de carreus, se situa als peus, al costat de l’epístola, integrat en el temple. És una curiosa torre de planta quadrada amb el cos de campanes flanquejat per pilastres. Aquest campanar es remata amb una creu a la part alta.

Un dels elements distintius d’aquesta església és la decoració pictòrica de l’interior, de caràcter popular i colors vius, que es conserva gairebé íntegrament. Els murs i voltes conserven els estucs i pintures al fresc originals. En el fris i a la part alta de les pilastres s’estenen les garlandes. A les petxines de la cúpula apareixen representats els quatre evangelistes, i en les voltes, els quatre doctors de l’església i les quatre virtuts cardinals.

Monuments civils

El castell: situat a la part més alta de la població de Castell de Cabres. Es tracta del lloc on hi havia un castell de roca d’estructura simple, amb torre central i mur senzill. És el lloc que dona origen a la població de Castell de Cabres. Actualment, només queden visibles petites restes i pedres soltes.

En 1989, al cim i als vessants del castell es van recollir algunes restes lítiques, juntament amb fragments de ceràmica prehistòrica. També s’hi va trobar ceràmica medieval.

La font de la Vila: situada en un frontal de la plaça de l’Església, es troba la històrica font de la Vila, que destaca pels seus bells arcs d’inspiració romànica, construïts amb pedra natural.

Des dels seus orígens, possiblement medievals, sempre ha funcionat com a subministrador d’aigua per a la població de Castell de Cabres. Per tant, el seu paper ha sigut molt important per als habitants d’aquesta població. Actualment, aquesta font consta d’una única canella i durant tot l’any manté un bon cabal. La seua aigua és de gran qualitat.

Clima

Clima continental amb hiverns austers i fresc a l’estiu.

Ecologia

El seu paisatge és muntanyós. Presenta una altitud mitjana de 1.134 metres i un cim màxim de 1.310 metres.

És una de les entrades al Parc Natural de la Tinença de Benifassà.

Espais naturals protegits: LIC de la Tinença; ZEPA de la Tinença; Parc Natural de la Tinença; arbre monumental Pi de la Coveta.

Telèfons d’interés

Parc Natural de la Tinença de Benifassà – Centre d’Interpretació

C\ Trascasas, 2 – Ballestar
Telèfon de l’oficina: 977 72 91 87
Telèfon mòbil: 650 41 24 97
Adreça electrònica: parque_tinenbenifassa@gva.es

http://www.parquesnaturales.gva.es/web/pn-tinenca-de-benifassa

Ajuntament de Castell de Cabres

C/ La Sala, 1, 12319

977729015

info@castelldecabres.es

Completa la ruta (puntos de sellado, cómo conseguirla)

Ajuntament de Castell de Cabres

C/ La Sala, 1, 12319

977729015

info@castelldecabres.es

Bar-restaurant La Espiga
Castell de Cabres

C/ Hospital, 3
Telèfon: 977729025