Torralba del Pinar

Torralba del Pinar

Torralba del Pinar
Descobreix el municipi que enamora per la bellesa del teix, dels pins i del grevoler

Descobreix el secret de Torralba del Pinar

Descobreix el municipi que enamora per la bellesa del teix, dels pins i del grevoler

Es caracteritza perquè té activitat econòmica i social orientada als serveis, a la construcció i a les brigades forestals. Hi ha explotacions agràries d’hortalisses, cirerers i altres fruiters, com oliveres i ametlers. Té microreserves de la flora del parc natural, com el grevoler, gran varietat de pins i de clavellet valencià; a més, té colònies d’àguila serpera i reial.

Com arribar-hi

Des de Castelló de la Plana heu d’accedir a aquesta localitat a través de la CV-20, agafeu a Onda la CV-223, continueu per la CV-205 a Tales i preneu la CV-203 des d’Ayódar.

Situació geogràfica

Torralba del Pinar és un municipi de la província de Castelló pertanyent a la Comunitat Valenciana. Situat a la comarca de l’Alt Millars, molt pròxima a la província de Terol.

Localitats limítrofes: Montán, Cirat, Fuentes de Ayódar, Ayódar, Villamalur, Pavías i Higueras.

Llocs d’interés (del municipi i de la comarca)

Llocs d’interés del municipi

El Pinar

És la cima més occidental de la serra i també la més elevada de l’alineació, 1.102 m. A la cima i els voltants es poden observar casetes derruïdes, murs i trinxeres, testimonis de la Guerra Civil. La coronació de la cima brinda al visitant un formidable panorama, en què sobreïxen les siluetes de les cimes centrals de la serra d’Espadà.

Los Morrones de Gil

Muntanya de masses pètries als peus de la qual trobem una antiga mina de mercuri.

Mirador del Romeral

Vista paisatgística espectacular de tot el terme municipal, que permet divisar-ne el nucli urbà, l’Alto del Pinar, Los Morrones de Gil i el Barranco del Catalán.

Fuente Montalbanas

Enclavada en plena muntanya, s’hi s’accedeix a peu.

Microreserva del bosc del Tajar

Important i interessant bosc comunal en què s’elaborava carbó en l’antiguitat. Declarat microreserva de flora per la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana.

Fuente de Santa Bárbara

Les seues aigües tenen una mineralització molt dèbil i són molt recomanables per a dietes pobres en sodi.

Molt a prop hi ha una zona amb taules i bancs, paellers i recollida de fem.

Fuente Vieja

Antiga font que abastia la població en temps passats i que continua guardant el seu encant, frescor i tranquil·litat. Es troba enclavada en un bell paratge.

Al terme municipal també trobem altres fonts: Fuente Macasta, Fuente la Barraca, Fuente de las Olmas…

On menjar (restauració)

Bar Cafetería Esperanza

C/ Església, 3, 12225, Torralba del Pinar (Castelló)

Telèfon: 674 312 833

Bar Restaurante El Pinar

C/ Església, 8, 12225, Torralba del Pinar (Castelló)

Telèfon: 644 830 179 / 644 383 470

On dormir (allotjament)

Apartaments y Casa Rural La Torre

(Titularitat municipal) C/ Torre, 9, 12225, Torralba del Pinar (Castelló) Telèfon per a allotjaments : 964 618 106

Torralba del Pinar

Festes i tradicions

Sant Antoni Abat

Se celebra el 17 de gener. La nit anterior tots els veïns encenen les seues fogueres i el dia de Sant Antoni se celebra la missa, la processó, la benedicció d’animals i el repartiment de rotllos típics i de vi, que són degustats pels participants junt amb embotit (de la matança casolana del porc), que es torra en una gran foguera davant de l’església.

Festes patronals en honor al Santíssim Salvador

Tenen lloc durant la primera setmana d’agost i el dia 6 d’agost és el dia del patró. Se celebren festejos taurins, revetles, espectacles de varietats, jocs infantils, etc.

Festejos en honor a la Mare de Déu del Rosari i sant Gil Abat

Se celebren durant el primer cap de setmana de setembre.

Festes de la patrona Santa Bàrbara i el Crist de l’Agonia

Se celebren el primer cap de setmana de desembre, quan té lloc el pelegrinatge a l’ermita de Santa Bàrbara.

Com a tradicions molt arrelades a la localitat, destaquem la Nit d’Albaes, que té lloc la nit de Nadal, quan els veïns recorren el municipi entonant cants típics per a felicitar el Nadal i agrair les estrenes.

Història i patrimoni

Encara que investigacions recents han cregut veure-hi vestigis romans, el primer document que al·ludeix a l’antiga població de Torralba, Vialeba, està signat pel rei musulmà sàyyid Abu Zayd. En aquest document es compromet a cedir els seus territoris a Jaume I i a convertir-se al cristianisme. D’altra banda, a la catedral de València es conserva el testament del fill del sàyyid Abu Zayd, Ferran, convertit ja al cristianisme, en el qual llega als seus hereus el castell de Vialeba i Torralba.

La conversió al cristianisme del sàyyid Abu Zayd li va reportar molts beneficis i així va eludir els problemes que li hauria ocasionat romandre fidel a la fe musulmana. Una hereua seua, anomenada Alda, es va casar amb el senyor Eximén Pérez Tarazona. Ella va portar com a dot al matrimoni Castillo de Villamalefa, Puebla de Arenoso i Campos de Arenoso. En 1242, Jaume I li va concedir la baronia d’Arenós i va passar a ser senyor d’Arenoso, i va canviar llavors el seu nom pel d’Eximén Pérez d’Arenós. Així doncs, els hereus del sàyyid Abu Zayd s’emparentaren amb la noblesa cristiana i van gaudir de les seues prerrogatives.

En el testament de Ferran Pérez, fill del sàyyid Abu Zayd, un pergamí molt interessant que es va donar a València en 1262 i que està escrit en lletra gòtica aragonesa i en llatí, apareix per primera vegada el nom Torralba.

Però, a pesar de la cristianització dels seus senyors, Torralba del Pinar continua conservant la seua població morisca fins que van ser expulsats en 1609. Dos anys després, el municipi, que ja pertanyia a la baronia d’Ayódar, és repoblat per cristians.

Hi ha uns quants jaciments arqueològics del període ibèric, així com una antiga mina de mineral de ferro explotada llavors, situada al paratge de Las Cimillas. Al voltant de la boca de la mina hi ha ceràmica ibèrica escampada per terra. Al bancal situat junt a l’església, així mateix, es va trobar una moneda romana, concretament de l’emperador Claudi, i un pondus (ibèric o llatí), i a l’era del Pinillo, la base d’un lacrimarium o botelleta de perfum o d’ungüents de vidre nacrat.

Fa cinquanta anys existia aquesta tradició oral: per a construir el campanar i l’església van desmuntar els carreus d’una antiga torre situada en la part més alta del poble, lloc que s’anomena des de sempre “la Torre”. Van utilitzar els carreus en la nova església, una obra de molta envergadura per a aquella època en aquest poble de muntanya, en què no hi havia mitjans de transport, ni camins de carros, ni grues… Llavors era un nucli humà totalment apartat de les poblacions importants. El topònim Torralba, d’origen llatí, compost de turris -is, més l’arrel alba, ‘colònia fortificada, castell’, d’origen preromà, presa a través del llatí, fa pensar que l’inici d’aquest poble podria ser una torre romana de vigilància, de la qual, més tard, van obtindre els carreus per a la construcció del temple.

El fet que aquesta població fora fundada pels àrabs i la permanència al llarg dels segles dels moriscos, ha originat que el nucli urbà de Torralba del Pinar continue mantenint un claríssim aspecte musulmà: carrers estrets i concèntrics se succeeixen entre les parets emblanquinades de les cases, amb els seus típics balcons adornats amb flors.

Nucli urbà

Hui en dia encara s’aprecia el seu aspecte medieval, ja que encara es poden observar restes arquitectòniques de l’emmurallament medieval (entre els segles ix i xiii) i altres estructures en algunes de les cases de la població.

Castell de Vialeva o Torralba del Pinar

La funció estratègica d’aquest devia ser el control dels camins, dels passos cap a Villamalur i la vall del Millars. És d’origen àrab i probablement va ser construït entre els segles x i xii.

Ermita de Santa Bàrbara

Ermita d’una sola nau emblanquinada i atri amb arcades. Es creu que va ser construïda sobre una antiga mesquita àrab.

Església parroquial

Dedicada a la transfiguració del Senyor. Obra del segle xviii, encara que amb remodelacions posteriors, del segle xix. Aquesta església guarda, en el seu interior, una interessant creu processional del segle xv.

Recinte fortificat de Torralba del Pinar

Es tracta d’una població fortificada de planta circular que va tindre una muralla sòlida i una torre major central. En el recinte emmurallat encara es poden apreciar restes arquitectòniques de l’emmurallament medieval (segles ix i xiii), confosos amb el caseriu existent, excepte algun tram amb espilleres que es troba visible. La torre, segons la tradició del lloc, va ser desmuntada i els seus carreus es van utilitzar en la construcció de la nova església, a finals del segle xvii. Cal destacar també el castell d’origen àrab, probablement construït entre el segle x i el segle xii, i del qual s’aprecien diverses restes de muralles foses amb les parets rocoses que circumden el tossal sobre el qual es va edificar. Està declarat bé d’interés cultural, amb categoria de monument, per la disposició addicional primera de la Llei 4/1998, d’11 de juny, del patrimoni cultural valencià. Part de les muralles han sigut demolides, bé per l’alçament de l’església nova en el segle xvii, bé pel derrocament recent d’alguns habitatges que recolzaven sobre aquestes.

Artesania/gastronomia

Fridura de la jarra:

Conserva de porc emmagatzemada en oli d’oliva que prové de la tradicional matança.

Porc senglar guisat i en salsa

El porc senglar és molt abundant als boscos del Parc Natural de la Serra d’Espadà i durant l’època de caça és fàcil degustar-lo als establiments del poble.

Paella valenciana.

Conill en salsa.

Olla típica.

Climatologia/meteorologia/geografia

El municipi de Torralba del Pinar es troba enclavat a la comarca de l’Alt Millars, en el vessant septentrional del Parc Natural de la Serra d’Espadà. El seu relleu és molt muntanyós i el configuren les fortes pendents que, des de la serra d’Espadà, flueixen cap a la vall del riu Millars. Les altures es mantenen per damunt dels 700 m i solen arribar als 1.000 m. La seua cota màxima és l’Alto del Pinar, amb 1.101 m.

Els 21 km2 del terme municipal de Torralba del Pinar, a causa de les condicions orogràfiques i climàtiques, tenen bells paratges poblats per interessants espècies botàniques que, com les sureres, les alzines i els pins, són molt abundants, i altres espècies relictes, com el grevoler i el teix (que són espècies protegides).

Gran part del seu terme es troba poblat per grans extensions de bosc, on les espècies predominants són els pins, les sureres i les alzines. Així, 1.195 hectàrees del terme municipal estan ocupades per extensions boscoses i només 81, per superfícies de cultius.

A Torralba es gaudeix d’un clima agradable. Únicament hi sol haver dies freds en la temporada hivernal, que, de totes maneres, no solen ser nombrosos. Les pluges es produeixen de forma irregular, i s’estableixen contrastos forts entre els anys d’abundància i d’altres de sequera pronunciada.

Entitats/telèfons d’interés

Associació Cultural i Esportiva Torralba del Pinar.

Telf: 964 618 106

info@torralbadelpinar.es

CTRA. PAVÍAS, 8.- LOCAL SOCIO-CULTURAL

Associació de Caçadors San Gil.

Telf: 964 618 106

info@torralbadelpinar.es

CALLE HORNO, 13

Associació de Jubilats i Pensionistes Santa Bàrbara.

Telf: 964 618 106/ info@torralbadelpinar.es

CALLE FUENTE, Nº 2

Associació Cultural Taurina Torralba del Pinar.

Tel. 964 618 106 / info@torralbadelpinar.es

Completa la ruta
(punts de segellament, com aconseguir-la)

Bar Cafetería Esperanza

C/ Església, 3, 12225, Torralba del Pinar (Castellón)

Telèfon: 674 312 833

Bar Restaurante El Pinar

C/ Església, 8, 12225, Torralba del Pinar, (Castellón)

Telèfon: 644 830 179 / 644 383 470

Ajuntament

L-V de 7.30 a 15h

Telèfon: 964 618 106