Història
Va ser aldea d’Ademuz fins a 1765, quan, per privilegi del rei Carles III, es va segregar i va adquirir la categoria de vila. Des de llavors ha mantingut la seua autonomia.
A causa de la seua situació geogràfica, al llarg dels anys ha patit un aïllament que l’ha portat a mantindre la seua autenticitat com a petita comunitat rural i d’escassa població. En els seus carrers es respira l’ambient propi d’un poble de muntanya.
Patrimoni
Església parroquial de Sant Miquel
Construïda a finals del segle XVII, s’hi troben dos retaules de bona qualitat, atribuïts a Joan de Joanes i deixebles, l’estat de conservació dels quals és bo. A més, s’hi poden apreciar dues belles talles de Sant Miquel i de la Mare de Déu del Rosari. L’altar major va desaparéixer a conseqüència de la Guerra Civil, però encara en queden petites mostres.
Ermita de la Puríssima
Ha sigut restaurada i es troba en perfecte estat de conservació. Hi consta la signatura del pedrapiquer i està datada sobre l’any 1700.
Ermita de Sant Roc
Restaurada recentment, es troba en perfecte estat de conservació.
Arxiu històric
Està ubicat a l’antic ajuntament. És un dels pocs arxius històrics municipals de la Comunitat Valenciana que es conserva complet.
En aquest arxiu es troben documents des de l’any 1400 fins als nostres dies, amb sèries completes d’anys, de les quals historiadors i erudits ja han realitzat diversos llibres.
Aquests documents poden consultar-se també en l’Arxiu del Regne de València, el personal del qual va fer l’inventari, classificació i microfilmació de tots.
Sala permanent d’exposicions
Situada al mateix edifici (antic ajuntament), s’hi realitzen exposicions amb una periodicitat quinzenal, que comprenen, entre els seus temes, tota la gamma d’arts plàstiques (escultura, aquarel·la, oli, fotografia, dibuix, ceràmica, etc.), així com exposicions monogràfiques (música, botànica, recuperació de fotografia popular, etc.).
Museu Etnològic “El Cubo”
Està ubicat en un cup (cubo) a Puebla de San Miguel.
El que ens ocupa va ser comprat per l’Ajuntament per a ubicar-hi un museu etnològic, on el visitant podrà admirar tots els utensilis que s’empraven antany en les labors que es feien des que es plantava la vinya fins que s’obtenia el vi elaborat.
Casa del Cirurgià-Barber
Aquest edifici complementa l’anterior. Dedica la primera planta a centre de restauració i taller; la segona planta, a l’agricultura de secà; i la tercera, a la ramaderia i la fusta, que són les tres activitats econòmiques que han caracteritzat aquest poble.
Jaciments arqueològics
Hi ha dos assentaments ibers sense estudiar i un jaciment de fòssils de dinosaure que es troba en estudi.
Mostres de l’arquitectura popular
S’hi poden veure nombroses mostres de l’arquitectura popular, entre les quals cal destacar un parell de llavadors en perfecte estat de conservació i la teulera.