Benimassot

Benimassot

Benimassot
El balcó de la Serrella

Descobreix el secret de Benimassot

El balcó de la Serrella

Benimassot, anomenat el “mirador de la Serrella”, és un magnífic emplaçament per a contemplar el conjunt de la vall i la serra de la Serrella. Són típics els seus carrers blancs, estrets i empinats decorats amb testos i l’església parroquial dedicada a la Immaculada Concepció.

Com arribar-hi

Des d’Alacant: agafeu l’A-7 cap a la CV-790. Agafeu l’eixida 442 des de l’A-7. A continuació, agafeu l’eixida 442 cap a la CV-790, en direcció a Cocentaina/Benilloba. Finalment, agafeu la CV-706 i la CV-720 cap a Benimassot.

Des de València: agafeu l’A7 cap a la CV-790 en direcció a Xàtiva-Alacant. Després, agafeu l’eixida 441 des de l’A-7. Finalment, agafeu la CV-706 i la CV-720 cap a Benimassot.

Des de Castelló de la Plana: Des de l’E15/A7 aneu en direcció a Alacant interior / Xàtiva / Alcoi. Continueu per l’E-15/AP-7 i A-7 cap a la CV-790. Agafeu l’eixida 441 des de l’A-7. Agafeu la CV-706 i la CV-720 fins a arribar a Benimassot.

Situació geogràfica

Benimassot és una xicoteta població de la Comunitat Valenciana, ubicada al nord de la província d’Alacant, a la comarca del Comtat. Té menys de 100 habitants. També és coneguda com el balcó de la Serrella, per la seua situació paisatgística privilegiada.

Situació geogràfica

Benimassot és una xicoteta població de la Comunitat Valenciana, ubicada al nord de la província d’Alacant, a la comarca del Comtat. Té menys de 100 habitants. També és coneguda com el balcó de la Serrella, per la seua situació paisatgística privilegiada.

Llocs d’interés (del municipi i de la comarca)

Abric de l’Esmoladora

Petit tossal situat al costat de l’anomenat “Pas de les Raboses”, al qual s’accedeix per una pista asfaltada que ix de Benimassot.

Altitud sobre el nivell del mar: 950 m

Descripció: Abric de 2,40 m de llarg i 1,45 m de profunditat màxima, a 20 m sobre la base del barranc. Les parets presenten nombrosos descantells. No presenta sedimentació.

Plafó 1: La zona de pintures està afectada per descantells, els quals han deixat la paret tan deteriorada que no permet poder identificar la major part dels motius de què disposaria aquest plafó. S’hi poden observar cinc restes de pintura i un motiu amb forma de cercle de vores irregulars i color groguenc afectat per petits descantells.

Informació arqueològica: Ceràmica a mà i sílex en un tossal pròxim.

Coves Roges

Situació: Vessant SO de la serra de l’Esmoladora.

Descripció: Abric de 4 m de llarg i 3 m de profunditat màxima. S’hi representen diversos plafons amb els tres tipus d’art: macroesquemàtic, llevantí i esquemàtic. No presenta sedimentació.

Plafó 1: Plafó d’estructura horitzontal d’1,35 m de llarg, en una superfície amb molts descantells. Altura sobre el nivell del sòl dels motius: 1,40 m.

Informació arqueològica: Motius macroesquemàtics, restes d’una barra gran vertical, de 16 cm de llarg, restes d’una barra vertical de vores irregulars de 5 cm de llarg i restes d’un motiu en aspa, amb una de les parts tallada per un descantell.

On menjar (restauració)

Bar Benimassot

C/ El Raval, 1, 12, 03812 Benimassot (Alacant)

Telèfon: 628 70 81 79

 

Restaurante – hotel rural Valhalla

C/ El Raval, 3, 03182 Benimassot (Alacant) Telèfon: 966 23 00 41

Restaurant – Mia Benimassot

C/ El Raval, 12, 03182 Benimassot (Alacant)

Telèfon: 965 143 708

Comidas Bar – Casa Cañares.

(6,4 km de Benimassot)

C/ Sant Antoni, 4, 03811 Quatretondeta (Alacant)

Telèfon: 96 551 10 89

 

On dormir (allotjament)

Hotel rural Valhalla

C/ El Raval, 3, 03182 Benimassot (Alacant) Telèfon: 966 23 00 41

Casa rústica Vall de Seta

C/ Tort, 1, 03812 Benimassot (Alacant)

Telèfon: 648 50 69 76

 

Casa Matías (Facheca)

(Distància: 4 km de Benimassot)

Pl. Església, 8, 03813, Facheca (Alacant)

Telèfon: 965 51 80 22

 

Benimassot

Festes i tradicions

Les festes majors se celebren el tercer cap de setmana d’agost en honor de la Puríssima Concepció, sant Antoni i sant Ramon Nonat. Aproximadament cada 15 anys (no hi ha una cadència determinada), per Nadal, se celebra una recreació del Betlem vivent i l’Adoració dels Reis. La Nit de Nadal és tradició que els xiquets i joves de Benimassot recórreguen el poble amb torxes d’espígol conegudes amb el nom de xameles.

Tradicions

La comarca del Comtat és rica en tradicions nadalenques. Una de les més característiques és l’encesa de les xameles a Benimassot. La Nit de Nadal és tradició que els xiquets i joves del poble recórreguen el poble amb torxes d’espígol conegudes amb el nom de xameles.

Les xameles són torxes d’espígol; la Nit de Nadal, joves i menuts del poble escampen la seua olor i claredat per tots els racons del poble.

La tradició d’aquesta singular celebració del foc té un origen tan remot que es desconeix quan, com i per què va començar, però el que és segur és que la crema de les torxes d’espígol es fa per a celebrar el solstici d’hivern i el naixement de Crist.

A l’espígol s’atribueixen virtuts màgiques. Ha inspirat sempre tranquil·litat i puresa. La seua fragància perfuma i allunya de qualsevol influència negativa, i el fum de la seua combustió impregna tot el poble en senyal de purificació.

La Nit de Nadal, quan arriba la foscor, es du a terme un ritual antiquíssim en el qual es fonen l’espígol i el foc.

Amb l’olor de l’espígol cremant pel foc rogenc i juganer, els joves envaeixen amb el seu perfum màgic els carrers de Benimassot.

Història i patrimoni

Història

Població d’origen musulmà. En 1602 està constituïda per 18 famílies de moriscos. Depén de la parròquia de Facheca fins al 1953, any en què es converteix en parròquia independent. Pateix contínues cessions de propietat. Va pertànyer a l’almirall Roger de Llòria i, més tard, al comte de Terranova.

Posteriorment va passar a la Corona d’Aragó, regida llavors per Pere IV el Cerimoniós; aquest la lliura al seu fill Martí I d’Aragó i, per herència, passa a ser propietari el seu net, Frederic de Luna. Posteriorment, va ser recuperada novament per la Corona per Alfons el Magnànim. També va pertànyer als Cardona, marquesos de Guadalest, i va ser senyoria d’Ariza.

Patrimoni

Església de la Puríssima Concepció del s. XVII

L’església, construïda en el segle XVII, és esmentada per Madoz: “una iglesia aneja de Facheca, y servida por capellán con el título de vicario”. En 1953 va ser anomenada parròquia independent, amb la qual cosa es desvinculava de Facheca.

Artesania/gastronomia

Arròs al forn

Coquetes fregides

Pilotes de dacsa

Climatologia/meteorologia/geografia

A Benimassot, els estius són càlids, humits i majorment de cels clars; els hiverns són llargs, freds, ventosos, de cels parcialment ennuvolats i el clima és sec durant tot l’any. Durant el transcurs de l’any, la temperatura generalment varia de 3 °C a 26 °C i rarament baixa a menys de -2 °C o puja a més de 28 °C.

El terme, de 9,5 km2, ofereix excursions interessants: les formacions rocoses com el tossal Blanc, el penyal de Cantacuc, les covetes Roges (art rupestre). El nucli urbà, al qual s’accedeix a través d’un túnel, manté els típics carrers empinats i amb els balcons plens de testos amb flors

Benimassot limita amb les localitats de Balones, Quatretondeta, Tollos, Facheca, Planes i la Vall d’Alcalà.

Entitats / telèfons d’interés

Ajuntament

Pl. Major, 1, 03812 Benimassot
Telèfon: 965 51 80 38
Fax: 965 51 80 38
Adreça electrònica: benimassot@benimassot.es

Consultori local

Pl. Major, 1
Telèfon: 965 51 13 01

Casa de Cultura

Ofereix conferències i activitats concertades anunciades prèviament per l’Ajuntament.
Ofereix també el servei de navegació per la xarxa: Internet rural.
Horaris: de dilluns a divendres de 18.00 h a 21.00 h
Festius de 10.00 h a 21.00 h

Piscina municipal

Oberta durant els mesos d’estiu de juliol i agost.
Horaris: tots els dies de 12.00 h a 20.00 h

Completa la ruta (Punts de segellament, com aconseguir-la)

Pròximament