Bolets
La nostra terra es caracteritza també per la riquesa dels bolets. Els mesos de tardor formen part de la temporada micològica en la nostra comarca. Molts visitants s’acosten al nostre territori per trobar aquest magnífic producte culinari.
Frito: el frito, conserva de porc o carn a l’orsa, és una recepta que es fa normalment en els mesos d’hivern i amb motiu de la celebració de la matança del porc. Aquest tipus de cuina permet la conserva de la carn (llom, costella, xoriç o llonganissa) durant tot l’any. Es tracta de fregir en oli amb alls uns filets grossos de llom de porc, costella, llonganissa o xoriç. Després, es col·loquen en pots de vidre, junts o per separat, i es cobreixen amb oli d’oliva. Deixem els pots en un lloc fresc i sec o en la nevera i tindrem carn llesta per al consum en qualsevol moment. També cal dir que aquesta tècnica de conservació d’aliments es repeteix en diferents tipus de carn, com podria ser amb el conill.
Coquetes de confitura
Típica recepta de pastes al llarg de la història. Es tracta de fer una espècie de cresta dolça. En l’interior es posa confitura, que s’obté de mesclar la carn de la carabassa, mel i sucre. Per damunt de la pasta que cobreix la confitura s’empolvora una miqueta de sucre. El dia de Sant Antoni, es reparteix una coqueta de confitura a tots els participants que beneeixen els seus animals.
Ametles garapinyades
Típica recepta que se sol fer en mesos d’hivern. Es basa en la mescla d’una part d’aigua, una de sucre i una d’ametles en una paella fins que el sucre es desfà en l’aigua i aconsegueix impregnar-se en la pell de l’ametla. De vegades aquesta recepta pot resultar complicada en cuines de vitroceràmica, ja que s’ha de controlar de forma molt exacta la temperatura del sucre perquè no se’ns quede tot una massa junta de sucre i ametlles, ja que si no, obtindríem crocant.
Truita en mullador
Consisteix a fer una truita d’arròs, sense coure’l. Una vegada feta, es bull amb caldo de carn fins que l’arròs està cuit.
Pilotes
Plat típic per a celebrar el Nadal o Carnestoltes. Consisteix a fer unes pilotes que porten el pa com a base. Aquestes pilotes porten un bon sofregit de magre, formatge curat, ou, all i julivert. Els dos últims ingredients no s’hi afigen en totes les cases per igual. Una vegada fetes les pilotes es bullen amb caldo de carn. La part més difícil d’aquest plat és la mesura exacta de l’ou, ja que si se n’hi afig massa, la pilota quedarà molt dura i poc agradable; però si, en el cas contrari, en porta poc, la pilota es desfarà quan la bullim amb el caldo.
Cristos
Creïlles a la brasa: se solen menjar el dia en què la gent del poble va a la muntanya a agafar llenya per a fer la barraca amb motiu de la celebració de Sant Antoni. Se solen acompanyar amb ceba amb vinagre i alls cuits amb la calor de la brasa.
Pataques petorreres
Aquesta varietat de creïlles (Helianthus tuberosus) es caracteritza per produir gasos si se’n mengen moltes, d’ací prové el seu nom popular. Normalment es consumeixen macerades prèviament amb vinagre, com si foren cogombrets o vitets en vinagre.
Ametles amb saboritja
Les ametles tendres, que no tenen closca dura, es posen dins d’un pot amb aigua, sal i saboritja (planta labiada aromàtica, ramosa, de fulles estretes lanceolades i flors blanques o violetes, les fulles de la qual s’usen com a condiment).
Caragols
El caragol sempre ha sigut un animal que ha estat present en la gastronomia local. En l’ambient natural i geogràfic en què estem podrem trobar dos tipus de caragols: els caragols d’hort o negres i els caragols blancs o baquetes. El primer tipus de caragols es troben bàsicament prop de les hortalisses i dels llocs humits. No destaquen per la seua carn saborosa, per tant s’han de cuinar amb un bon sofregit o salsa. En ocasions es guisen amb algun tipus de carn, com podria ser el conill. En canvi, el segon tipus de caragols es troben en llocs més rocosos i secs, són molt escassos però alhora molt saborosos, ja que s’alimenten bàsicament de romaní o farigola, per tant quan es cuinen no és necessari acompanyar-los amb una gran quantitat de salses o espècies, ja que tenen molt de sabor. Se solen afegir a la paella.
Llanda
És una de les receptes més típiques del municipi. El dia 17 d’agost, i com a culminació de les festes patronals, se celebra un sopar popular a la plaça de la Bassa, en el qual tot el poble prova aquest plat, elaborat durant aquest dia per voluntaris del poble. Consisteix en un plat de creïlles i corder guisat al forn. Es confecciona en un recipient de llanda, d’ací prové el seu nom. En aquesta superfície es posa un llit de carn, es pot fer amb carn de vedella, però el més comú és fer-ho amb carn de corder. Damunt d’aquest llit s’afigen creïlles tallades a rodanxes i, per a rematar, s’hi afig julivert, ceba, all, pimentó roig, pebre roig i canyella al gust. La cocció d’aquest plat es fa en el forn antic de llenya del poble, que es troba dins del bar i és un recurs molt valorat per tots els veïns.
Artesania d’espardenyes
El poble de Villores s’ha dedicat a l’elaboració d’espardenyes des de temps immemorials. Encara que l’agricultura i la ramaderia han estat sempre una important font de riquesa per a la població, la indústria artesanal de l’espardenya va esdevindre el motor de la seua economia des de finals del segle xix fins a la dècada dels 50, i va viure la seua època daurada en el període comprés entre les dues guerres mundials. Posteriorment, la liberalització de l’economia i la creixent facilitat per a importar matèries primeres van comportar una forta crisi d’aquesta indústria i l’emigració de gran part de la població de Villores cap a Catalunya i Castelló. La tradició, però, va arrelar tan fort al poble que encara hui es poden trobar persones elaborant espardenyes d’espart o cànem a l’entrada de casa o al carrer mateix, quan el temps ho permet.