Vallibona

Vallibona

Vallibona
Centre d’Interpretació del Carboneig

Descobreix el secret de Vallibona

Centre d’Interpretació del Carboneig

Un espai totalment equipat amb panells que ens permeten recordar l’antic ofici dels carboners, un sector molt important a la Vallibona de segles passats, ja que moltes famílies vivien de l’elaboració del carbó a partir de la fusta dels boscos de la zona, principalment de carrasques.

Com arribar-hi

Desde Castellón de la Plana se accede a esta localidad a través de la CV-10, tomando luego la CV-15 para acceder a la CV-130, posteriormente se toma la CV-128 y finalmente la CV-111.

Situació geogràfica

Vallibona està situada a nord-est de la província de Castelló, a una altura, en nombrosos punts del seu terme municipal, de més de mil metres. El conjunt urbà està situat en el vessant en què conflueixen la riba esquerra del riu Cérvol i el barranc de la Gatellera, en una vall entre les serres del Turmell i de la Creu, a una altura de 672 metres sobre el nivell del mar. El poble conserva la seua fisonomia medieval, motiu pel qual va ser declarat conjunt historicoartístic. És un dels exemples d’arquitectura popular més ben conservats de tota la Comunitat.

S’organitza al voltant de la parròquia, amb carrers que segueixen horitzontalment les corbes de nivell i que són travessats per altres amb un pendent pronunciat. L’església porticada i el portal de la desapareguda muralla són dos exemples d’aquest passat.

El seu terme municipal limita amb els de Morella, Castell de Cabres, la Pobla de Benifassà, Rossell, Canet lo Roig i Xert, i té una extensió de 9.158 hectàrees.

Llocs d’interés (del municipi i de la comarca)

Museu del Carbó

A l’espai de la presó medieval s’ha habilitat el Centre d’Interpretació del Carboneig. La fabricació del carbó vegetal va ser fins a època recent, fonamental en l’economia de Vallibona, que aprofitava l’abundància de matèria primera existent als boscos del terme municipal.

En aquest museu trobem panells explicatius i diferents ferramentes que eren utilitzades en el procés de producció del carbó.

Presó medieval

Situada als baixos de l’Ajuntament, s’hi accedeix a través d’una porta amb arc de mig punt. L’interior es distribueix en diverses estances amb parets de maçoneria i sostres de volta, sala per al carceller i tres cel·les que conserven portes amb forrellats originals i petites obertures enreixades.

Ha estat restaurada i actualment acull el Museu del Carbó. Es tracta de l’antiga presó medieval del municipi, que ha estat restaurada i habilitada per a albergar el Centre d’Interpretació del Carboneig. Un espai totalment equipat amb panells que ens permeten recordar l’antic ofici dels carboners, un sector molt important a la Vallibona de segles passats, ja que moltes famílies vivien de la fabricació del carbó a partir de la fusta dels boscos de la zona, principalment d’alzines. També podem observar els diferents tipus de ferramentes que utilitzaven els carboners per dur a terme la seua faena. Trobem l’edifici al carrer Arquebisbe.

Museu d’Antics Oficis

Es tracta del local de les antigues escoles del municipi, que va ser restaurat i en la part de dalt acull una exposició de ninots que recreen els diferents oficis o faenes que duia a terme la gent de Vallibona. Per exemple, podem veure el ferrer, l’esquilador, la mestra, etc. El museu es troba a la travessia Forn, núm. 4, a la banda de les oficines de l’Ajuntament.

Església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció

Construïda en la segona meitat del segle xiii, és la típica església de repoblació, d’una única nau, capçalera plana i coberta de fusta a dues aigües amb arcs diafragma. L’entrada, precedida per un porxo, es fa a través d’una senzilla porta dovellada de tradició romànica. Quan hi accedim, trobem un interior barroc, de principis de segle xviii, cobert per una volta adornada amb esgrafiats, que desenvolupen un interessantíssim programa iconogràfic.

Des del passat agost de 2017, la capella de la comunió de l’església de l’Assumpció de Vallibona alberga el Museu de l’Antiga Sostrada Medieval. Es tracta del sostre de fusta original de l’església del segle xiii. Posteriorment, al segle xviii, aquest sostre va ser cobert per un vestit barroc, que va ocultar per complet el sostre original.

Consta d’una sèrie de peces, que són: les mènsules, les sabates, les bigues, les biguetes, els davants, les puntes d’encadellat i les taules. Les peces són de pi policromat i la seua decoració és d’un gran valor patrimonial.

Pel que fa a les taules, en els primers quatre trams estan decorades amb estreles i arabescos emmarcats per llaceries. El cinqué tram està decorat amb animals, dimonis i flora, emmarcats per llaceries.

El conjunt de l’església de l’Assumpció de Vallibona està declarat bé d’interés cultural (BIC).

Ermita de Sant Domènec

L’ermita de Sant Domènec es troba a 12 km de Vallibona. Es diu que va ser construïda per la iniciativa personal de sant Vicent Ferrer, al segon decenni de segle xv. No obstant això, la documentació fa ja referència a sant Domènec de Vallibona l’any 1289. L’ermita es mostra com un superb conjunt monàstic, en què tot el conjunt de l’ermitori s’estén al voltant d’una plaça quadrangular pavimentada amb lloses de fang i amb una cisterna al centre. Recentment, es van recuperar i restaurar uns fragments de el retaule gòtic de Sant Domènec. Aquest va ser construït en el seu dia per a l’ermita i, posteriorment, es va traslladar a l’església parroquial. Aquest retaule s’emmarca perfectament dins de l’anomenada escola del Maestrat (primer terç del segle xv).

Ermita de Santa Àgueda

L’ermita de Santa Àgueda es troba a la serra que porta el mateix nom, abans denominada Avinsilona, a 1.175 metres d’altura. Aquesta ermita està considerada com un dels millors exponents de l’estil romànic de reconquista. La seua picaporta destaca perquè és de carreus treballats i està situada entre un contrafort i la casa de l’ermita. A l’interior de l’ermita hi ha un altar amb una fornícula per a la imatge, a més d’un cor i un petit púlpit, parcialment destruït, igual que ocorre amb part del paviment de l’ermita. En els últims anys s’ha recuperat la romeria que es feia abans, i des de llavors, es fa el dilluns de les festes d’agost, encara que antigament es feia el dilluns posterior a la Pasqua de Pentecosta.

La fabricació del carbó vegetal va ser fins a època recent, fonamental en l’economia de Vallibona, que aprofitava l’abundància de matèria primera existent als boscos del terme municipal.

On menjar (restauració)

Bar Restaurante La Espiga

Castell de Cabres C/ Hospital, núm.3
Teléfono: 977729025

Mesón la Lonja

Herbers C/ Horno 17
Teléfonos:   685210444

 

Hostal La Carbonera (Bar-Restaurant)

Vallibona, Pl. Sant Antoni, s/n
Telèfon: 964 17 20 00/ 666203216

Restaurant La Font Lluny • La Pobla Benifassà

Camí de la Font Lluny, s/n Tel. 977 729 125 – Fax 977 729 123

On dormir (allotjament)

Hostal La Carbonera (Bar-Restaurant)

Vallibona, Pl. Sant Antoni, s/n
Telèfon: 964 17 20 00/ 666203216

Vivienda turismo Rural Casa Pepo

Dirección: C/ del Mig, s/n

Télf.: 646 27 57 45

Hostal la Lonja

Dirección: C/ Horno, 17

Télf.:  685 21 04 44

Casa rural “La Mestra”

Castell de Cabres C/ Major, núm. 13
Teléfono: 977729015

 

Casa rural “El Cuartel”

Castell de Cabres  C/ Callejón de la Iglesia, núm. 23
Teléfono: 977729015

 

Vallibona

Festes i tradicions

Sant Antoni

Se celebra un cap de setmana pròxim al 17 de gener.

Setmana Santa

Festes majors d’agost, en honor a sant Domènec i santa Àgueda, se celebren la segona setmana d’agost.

Festes d’octubre

Es commemoren les antigues festes del poble que des de fa ja uns anys es van canviar al mes d’agost.

Rogativa a Pena-roja de Tastavins.

Cada 7 anys, el dia després de l’Ascensió, se celebra la rogació de trobada amb la població de Pena-roja de Tastavins. Es tracta d’un fet històric que perdura des de l’any 1347.

Durante la Edad Moderna se independizó de Morella, concretamente el año 1691.

Història i patrimoni

Història

Vallibona és una població d’origen musulmà, encara que conserva un topònim valencià d’origen llatí. Limita amb la població de Morella, conquistada pel rei Jaume I d’Aragó cap al 1232. El seu primer senyor feudal va ser Balasc d’Alagó, qui va concedir la carta de poblament en 1271. La seua importància romandrà marcada pel període d’esplendor de Morella en els segles xiv i xv, gràcies a el comerç del vi i la llana.

Durant l’Edat Moderna es va independitzar de Morella, concretament l’any 1691. Durant aquest període la seua economia i la seua població van créixer, cosa que es va veure reflectida en l’augment de masies pel seu terme municipal, en les reformes barroques a l’església arxiprestal i, fins i tot, en la participació en la guerra de la lliga d’Augsburg contra Lluís XIV, tal com mostren documents de finals de segle xvii.

Amb la Guerra de Successió la localitat va quedar com a nucli austriacista, però poc se sap sobre el conflicte bèl·lic al municipi. Només se sap en 1716 el bisbe de Tortosa manà fer les misses en castellà, acollint-se al Decret de Nova Planta.

Monuments civils

Ajuntament: Edifici d’interés arquitectònic, en el qual també es troba l’antiga presó.

Monuments religiosos

Església parroquial

Dedicada a l’assumpció de la Verge, amb un interessant treginat en la volta. Construïda al segle xiv.

Construïda en la segona meitat del segle xiii, és la típica església de repoblació, d’una única nau, capçalera plana i coberta de fusta a dues aigües amb arcs diafragma. L’entrada, precedida per un porxo, es fa a través d’una senzilla porta dovellada de tradició romànica. Quan hi accedim, trobem un interior barroc, de principis de segle xviii, cobert per una volta adornada amb esgrafiats, que desenvolupen un interessantíssim programa iconogràfic.

En aquesta església es van celebrar, entre 1411 i 1414, algunes de les reunions que van portar a Morella el rei Ferran, el papa Benet XIII i sant Vicent Ferrer, per a concloure amb la divisió eclesial i papal, coneguda com Cisma d’Occident. Probablement, aquests esdeveniments històrics i la importància de la ciutat morellana, a la qual pertanyia Vallibona, van propiciar la riquesa que anirà atresorant l’església parroquial i, concretament, l’obra de la seua sostrada medieval. Descansant sobre els arcs diafragma de pedra es pot observar la sostrada medieval. De fusta policromada, la pintura conserva un colorit viu, en el qual predominen el roig, el groc i el verd. Escuts nobiliaris, escenes cortesanes, representacions bíbliques, animals antropomòrfics, flors, grafies cúfiques, etc. configuren un artesanat que ha estat considerat com un dels més rellevants d’Espanya i encara d’Europa. Un altre element valuós de l’església, que encara que és un moble està inserit en l’estructura, és l’òrgan, de 1791.

El porxo de l’església

L’església de Vallibona té dos accessos. L’entrada lateral és la més antiga i conserva un portal de tradició romànica, que queda protegida pel porxo. Aquest, a més de protegir l’entrada lateral, també cobreix el carrer que envolta l’església per aquest costat. Té una coberta llenyosa i s’hi accedeix a través de dos arcs apuntats situats als extrems del porxo. Tres arcs de la mateixa traça es disposen en el mur sud. En la façana de l’església podem trobar un gran retaule ceràmic que recorda l’agermanament entre els pobles de Pena-roja de Tastavins i Vallibona. És des d’aquest punt d’on parteix, cada set anys, la pregària a Pena-roja de Tastavins, que inicia un pelegrinatge que es remunta a finals de l’Edat Mitjana i que, segons es diu, mai s’ha deixat de celebrar, ni tan sols durant les guerres. Així doncs, com a mostra d’agraïment, els descendents vallibonencs, acompanyats per un seguici de visitants, renoven el vot donat a la Verge de la Font tornant en rogativa fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Font.

Campanar mudèjar

Vallibona va tindre muralles d’origen musulmà, de les quals hui només en queden restes. La torre del campanar era una de les tres torres de defensa de què disposava la població. Actualment forma part de l’església parroquial. Aquesta torre és de planta quadrada i consta de dos cossos. El primer és de maçoneria i al seu interior hi ha l’escala d’accés. El segon allotja les campanes, és de planta huitavada i està construït amb maó. La torre es corona amb un capitell, de planta octagonal de teula. El campanar, en el seu conjunt, té un fort gust mudèjar. Pel que fa a la resta de fortificacions, podem destacar les restes de la Torre del Molí, situades a pocs quilòmetres de la vila, al costat del riu Cérvol. Són els vestigis d’una torre que sembla que ja existia a l’època en què va ser poblada la vila i que està situada en el reconegut Molí de la Torre. També, destaca la fortificació del Mas de la Torreta, que és una construcció medieval amb una torre per a la defensa.

Agenda d’activitats

Rogativa a Pena-roja de Tastavins.

Cada 7 anys, el dia després de l’Ascensió, se celebra la rogativa de trobada amb la població de Pena-roja. Es tracta d’un fet històric que perdura des de l’any 1347.

Festival de Titelles Portsxinel·la

És un festival de titelles a la comarca dels Ports. Amb aquest esdeveniment artístic i cultural, portem la disciplina del teatre de titelles a una terra on l’art i els simbolismes formen part de la seua identitat i on es respira germanor, participació i ganes d’acollir a tots aquells que ens vulguen visitar. I amb les diferents propostes de teatre itinerant que hi ha programades volem que els titelles arriben a cada un dels pobles dels Ports que han volgut participar-hi, i generar així una nova activitat per a dinamitzar els nostres municipis, la seua gent i els seus visitants.

 

Clima

Clima continental amb hiverns austers i fresc a l’estiu.

Ecologia

Situat a les muntanyes de Benifassà, a la vora del riu Cérvol, al sector oriental de la comarca.

Telèfons d’interés

Oficines municipals – Ajuntament de Vallibona

Travessia Forn, 1

Codi postal: 12315

Telèfon: 96 417 20 20

Correu electrònic: info@vallibona.es

Amics de Florenci Pla Meseguer Amics de Vallibona

Pàgina web: www.vallibona.net

Correu electrònic: webmaster@vallibona.net

Col·lectiu Avinsilona

Pàgina web: www.avinsilona.cat

Correu electrònic: avinsilona@idoo.com

Associació de Caçadors El Senglar

Associació de Jubilats Santa Àgueda

Pl. Sant Antoni

Completa la ruta
(punts de segellament, com aconseguir-la)

Ajuntament de Vallibona

Travessia Forn, 1, 12315

Telèfon: 96 417 20 20

Correu electrònic: info@vallibona.es

Hostal La Carbonera (Bar-Restaurant)

Pl. Sant Antoni s/n, Vallibona

Telèfon: 964 17 20 00/ 666203216