El paratge del riu Millars
El paradís estival de Torrechiva són els tolls que el riu Millars va creant al seu pas pel terme municipal. Encara que podem comptar 6 o 7 tolls coneguts, amb profunditat i accessibles, qualsevol racó és apte per a xapotejar i refrescar-se.
En un parell d’aquests tolls, fa uns seixanta anys, es van afonar dos ponts que en passaven per damunt, i es van quedar blocs de pedra que ara serveixen per a nadar d’un a l’altre. En altres tolls hi ha grans roques des de les quals els més atrevits boten a l’aigua. En totes les parts l’aigua és fresca i cristal·lina i els accessos són fàcils.
Cal recordar que el riu és una zona totalment natural, que depén de quant i com la cuidem cada un dels visitants.
Les muntanyes
Els quasi 12 km2 de terme municipal tenen grans extensions de bosc, en els quals predominen els pins i les alzines. També hi ha, majoritàriament, cultius de secà, que s’ubiquen en bancals, encara que hui en dia part d’aquests estan abandonats. Les muntanyes del terme municipal de Torrechiva i dels municipis adjacents ofereixen infinitat d’oportunitats. Hi ha unes quantes rutes de senderisme amb què recórrer senders, camins i barrancs, i visitar miradors, coves, masies abandonades i, fins i tot, les ruïnes d’un poblat iber.
El nucli urbà
Els carrers de Torrechiva són estrets i laberíntics, gràcies a la seua influència àrab. Les façanes són o bé encalcinades de blanc, o bé de pedra, ja que segueixen un ritme arquitectònic tradicional. La ronda de Millars és un magnífic mirador sobre el curs del riu, és un carrer que rodeja el poble i un meravellós passeig d’un quilòmetre a penes.
Només hi ha dos o tres carrers amb una pendent pronunciada, la resta del poble és pla, cosa que el fa apropiat per a passejos agradables.
Les veïnes i els veïns mantenen les seues finestres i portals amb plantes i flors, cosa que fa que siga un poble molt acollidor.
Hi ha uns quants parcs
Un de descans, un amb taules de pícnic i torradors, un altre infantil i un altre amb elements per a l’exercici de la tercera edat.
Tenim també un poliesportiu cobert amb cistelles de bàsquet, porteries, xarxa, un rocòdrom i, també, un frontó. El municipi guarda aquell ambient en què les portes de les cases estan sempre obertes, perquè la vida és tranquil·la i familiar.
La parròquia de Torrechiva
Està dedicada a sant Roc. La descripció actual és senzilla: una nau única amb tres capelles adossades al costat esquerre. És d’estil barroc desornamentat o renaixentista. En el campanar hi ha una campana de 1790 i una altra matraca més menuda.
L’origen de la parròquia és confús; s’estima que s’estableix sobre 1545, quan el poble tenia 12 famílies cristianes. La parròquia continua tenint vida, perquè a banda d’una missa setmanal, s’arrepleguen aliments i roba per a Càritas.
La Torre
Encara que la seua funció no està determinada clarament, podria haver sigut part d’una alqueria musulmana o, potser, una torre de vigilància de l’estret que forma el riu Millars en les proximitats de la localitat.
Aquesta torre es troba submergida en l’estructura urbana de la part més antiga del poble. Fa uns anys es va restaurar i ara es pot veure quasi tota la seua forma cilíndrica, a més, dins hi ha un museu sobre un habitatge antic i una zona d’exposicions variables, a més d’un fantàstic mirador del poble i de la vall del riu Millars.
Cueva de los Judíos
Un dels grans atractius i visita obligada per als amants de l’espeleologia és la Cueva de los Judíos, ubicada al tossal d’El Mojonet, i altres dues cavitats que formen part del mateix sistema.
Està ubicada al terme de Torrechiva però, tenint en compte el paratge on es troba i l’accessibilitat d’aquesta, la cova està més pròxima a Fuentes de Ayódar que al primer municipi.
Es troba en el vessant est-nord-est d’El Higueral, entre les dues cimes, a penes definides en el terreny. La trobem en una esplanada menuda, davall de les cimes. S’ha de parar atenció perquè, a causa de la mala herba i a pesar dels deu o dotze metres de diàmetre que en mesura la boca, no seria difícil caure’n dins.