Tollos

Tollos

Tollos
Encantador i acollidor

Descobreix el secret de Tollos

Encantador i acollidor

Un passeig pels seus carrers farà que descobrisques racons encantadors en un poble molt cuidat, que conserva el seu traçat des de fa segles. Cada racó guarda una història. Apegat a la solana de la serra d’Alfaro, va ser refugi morisc durant la Reconquista i domini dels marquesos de Guadalest i Ariza.

Com arribar-hi:

Des d’Alacant: Agafeu l’A-7 cap a la CV-790. A continuació, des de l’A-7 agafeu l’eixida 442 cap a la CV-790, en direcció a Cocentaina/Benilloba. Finalment, conduïu per la CV-706, CV-710 i CV-720 fins a arribar a Tollos.

Des de València: Conduïu des de l’A-7 cap a la CV-790. A continuació, agafeu l’eixida 441 des de l’A-7. Utilitzeu els dos carrils drets per a agafar l’eixida A-7 en direcció Ontinyent/Alcoi/CV-60/Gandia. Agafeu l’eixida 441 cap a la CV-790, en direcció a Cocentaina/Benilloba. Després, conduïu per la CV-706, CV-710 i CV-720 fins a arribar a Tollos.

Des de Castelló de la Plana: Conduïu per l’E-15/AP-7 i A-7 cap a la CV-790. Preneu l’eixida 441 des de l’A-7. A continuació, agafeu l’eixida A-7 en direcció Ontinyent/Alcoi/CV-60/Gandia. Finalment, conduïu per la CV-706, CV-710 i CV-720 fins a arribar a Tollos.

Situació geogràfica

Tollos es troba a 25 km al NE d’Alcoi, i la seua àrea d’influència limita amb els termes municipals de Benimassot, Castell de Castells, Facheca, Famorca, la Vall d’Alcalà i la Vall d’Ebo. És el municipi més xicotet de la província d’Alacant i es troba ubicat a la vall del riu de Seta, en el vessant meridional de la serra d’Alfaro.

Llocs d’interés  (del municipi i de la comarca)

Castell de Tollos (actual església parroquial).

El que ha quedat d’aquesta antiga fortificació està representat en l’actualitat per la torre campanar de l’església parroquial de la població, dedicada a sant Antoni Abat, per la qual cosa no és gens difícil arribar-hi. De la fortalesa islàmica inicial de Tollos, només ha arribat als nostres dies el que hui és el campanar de l’església parroquial de la localitat, que està restaurada, encara que amb traços del que seria la torre d’homenatge del castell cristià alçat sobre les ruïnes d’aquesta.

De la resta de la fortalesa musulmana, no n’han quedat rastres de muralles sense altres construccions annexes a aquesta. La torre està feta en fàbrica de maçoneria i és de base quadrada, amb una altura equivalent a tres pisos, amb diversos finestrals a les plantes, acabats en arcs de mig punt.

On menjar (restauració)

Arrabal Bar

C/ Font Vella, 1, 03813, Tollos (Alacant)

 

Telèfon: 692 274 341/692 506 159

 

Horaris: Dijous de 9:00 a 17:00 hores

Divendres y dissabte de 9:00 a 17:00 y de 20:30 a 24:00 hores

Diumenge de 9:00 a 18:00 hores

Bar Benimassot

Distància: 8,3 km des de Tollos.

C/ Raval, 1, 12, 03812, Benimassot (Alacant)

Telèfon: 628 70 81 79

 

Restaurante – Hotel Rural Valhalla (Benimassot)

Distància: 8,3 km des de Tollos. C/ Raval, 3, 03182, Benimassot (Alacant) Telèfon: 966 23 00 41

On dormir (allotjament)

Casa Rural Barranc de Malafí (Tollos)

C/ Sant Antoni, 2, 03813, Tollos (Alacant)
Telèfon: 630 57 01 16

Casa Pilar

(Distància: 8,3 km des de Famorca). C/San José, 2. CP:03793, Castell de Castells (Alacant).

Telèfon: 609 55 93 82

Correu: info@casapilar.com

Casa Matías (Facheca)

Distància: 35 km des de Tollos.
Pl. Església, 8, 038130, Facheca (Alacant)
Telèfon: 965 51 80 22

Tollos

Festes i tradicions

Festes de Sant Vicent Ferrer

Tenen lloc a l’abril.

Festes patronals

Se celebren en honor de sant Antoni de Pàdua i la Mare de Déu del Rosari a partir del 25 de juliol.

Història i patrimoni

Història

La població del terme és molt antiga i s’han trobat en tres abrics de les Coves Roges mostres d’art rupestre macroesquemàtic. L’origen de la localitat actual és incert. Les primeres notícies documentals són immediatament posteriors a la conquista del segle xiii, en què se cita un hisn Tulu (castell de Tollos), que formava part dels dominis d’Al-Azraq (1245). La seua parròquia va estar annexa a la de Benimassot des del segle xvi.

El terme va passar a formar part del senyoriu dels marquesos de Guadalest. Després de l’expulsió dels moriscos (1609) va quedar despoblat i, posteriorment, la seua repoblació va ser especialment lenta. Finalment, va passar a la casa marquesal d’Ariza.

Patrimoni

L’església parroquial

Dedicada a sant Antoni de Pàdua i declarada bé de rellevància local.

La font Vella

Un dels naixements d’aigua que subministra aigua al poble.

Artesania/gastronomia

Olleta de blat picat:

El blat picat consisteix en una espècie d’olla amb diferents productes carnis, verdures i cigrons, però que incorpora blat en comptes d’arròs. Rep aquest nom perquè, després de posar el blat a remulla tota la nit, cal picar-lo amb un morter per a separar-ne el gra de la pell que el recobreix.

Minxos:

Es tracta d’una espècie de pastissets d’origen iber que es fan amb farina de dacsa i, encara que inicialment es farcien amb herbes silvestres (borratja, dent de lleó, ortiga…), i s’ofegaven amb una miqueta d’all, hui en dia es poden farcir amb qualsevol cosa que ens agrade. Aquest tipus de crep salat s’elabora des de temps immemorials als pobles de l’interior d’Alacant.

Climatologia/meteorologia/geografia

Tollos s’ubica a la vall del riu de Seta, en el vessant meridional de la serra d’Alfaro. El relleu està configurat per una vall d’orientació SO-NE, oberta entre els últims contraforts de la serra d’Almudaina pel nord (945 msnm en l’alt de la solana) i la serra d’Alfaro pel sud (1166 msnm en la cima més alta).

La part occidental de la vall és més àmplia, mentre que la part oriental es fa estreta i crea una gola que conforma el barranc de Malafí, la direcció NE del qual fa que desemboque en el riu de Gorgos, després de donar lloc als congostos de l’Infern, ja a la Vall d’Ebo.

Climatologia

Tollos té un clima de muntanya, si bé resguardat, la qual cosa permet el desenvolupament d’oliveres i altres arbres mediterranis. Les temperatures mitjanes oscil·len entre els 7 °C al gener i els 23 °C al juliol, amb gelades a l’hivern i la primavera, que ocasionen periòdicament danys en l’agricultura. Les precipitacions oscil·len entorn dels 550 mil·límetres anuals, i a l’hivern poden ser en forma de neu.

Entitats / telèfons d’interés

Ajuntament de Tollos

C/ Llidoner,1

Telèfon: 965 51 80 52

Fax: 965 51 80 52

Adreça electrònica: tollos@tollos.es

Completa la ruta
(punts de segellament, com aconseguir-la)

Vive Viu Verd Tollos (Alacant) Telèfon: 616 33 78 00 info@viveviuverd.es