Sempere

Sempere

Sempere
Mirador de Sempere i trompe-l’oeil de l’església

Descobreix el secret de Sempere

Mirador de Sempere i trampalull de l’església

Al poble més xicotet de la província de València es pot visitar una de les esglésies més destacades de la regió. Utilitzant la tècnica del trampalull, les pintures al·lusives a la basílica de Sant Pere de Roma generen un efecte òptic sobre qui observa. A més, el mirador de Sempere ofereix unes vistes inigualables de l’embassament.

Com arribar-hi

S’arriba a Sempere des de l’autovia A-7, eixida 410 en direcció a Gandia / l’Olleria i agafant la carretera N-340. Es pot accedir a aquesta localitat des d’Alacant per l’autovia A-7, eixida 425 en direcció a Albaida, Gandia, Atzeneta d’Albaida, i agafant la carretera N-340.

Situació geogràfica

Situat a la comarca de la Vall d’Albaida, al sud de la província de València, es troba al marge esquerre del riu Albaida. El seu terme limita: al N amb el de Guadasséquies; al E amb el de la Pobla del Duc; al S amb el de Benissuera; al O amb el d’Alfarrasí.

Llocs d’interés (del municipi i de la comarca)

Llocs d’interés del municipi

Mirador de Sempere: Magnífiques vistes a l’embassament de Bellús.

Llocs d’interés en la comarca

Covetes dels Moros: Es tracta d’un grup de coves-finestra, o coves artificials amb orificis en forma de finestra, penjades a la meitat d’un penya-segat rocós. Situades al barranc de la Fos, al vessant dret, tan sols a uns 300 m al nord del nucli urbà medieval de Bocairent, és el grup més complex i nombrós de tots els de la capçalera del riu Clariano, on hi ha altres petits grups als barrancs situats entre Bocairent, Ontinyent i Alfafara. És també el més famós i el grup del qual més s’ha escrit. Consta d’unes 50 finestres, que donen accés a altres tantes cambres, així com de 9 finestres més, que tan sols estan iniciades i inacabades. Les finestres es disposen en 3-4 nivells, però sense formar “pisos” regulars. Probablement la majoria d’aquestes cambres van ser concebudes per a estar aïllades, almenys en un principi, ja que totes tenen argolles d’ancoratge per a les cordes.

Monestir rupestre de Bocairent: L’edificació actual és una peça de gran interés, que recull en les seues entranyes una altra encara de més valor; un antic convent subterrani que va ser excavat en la roca i que només uns pocs han tingut l’oportunitat de contemplar, ja que va ser tancat en el segle XVIII.

La primera impressió del visitant quan entra a la capella és de sorpresa, en contemplar un recinte de 48 metres quadrats ben conservat tallat en la roca, amb el sostre esculpit a manera de motlures amb una gran precisió, diverses estances comunicades, una espècie de gran campana-respirador que ix a l’exterior (el gran fumeral troncocònic d’uns 10 m d’altura estava obert a la part superior), tot un conjunt rupestre perfectament conservat.

A l’interior del convent, els visitants poden contemplar l’església, utilitzada per les monges tal com estava fins a l’any 1700 i com a lloc d’oració fins a l’any 1900.

El Pou Clar: És un paratge que alberga importants valors naturals i paisatgístics. El riu Clariano naix allà mateix i en els primers metres configura un seguit de pous excavats per l’aigua sobre roca calcària conformant un paisatge bé singular de formes arredonides i de làmines d’aigua tranquil·les. La forta vinculació d’aquest paratge amb la població local ha fet que cada pou tinga un nom, de dalt a baix s’anomenen Pou dels Esclaus, Pou Clar, Pou Gelat, Pou de la Reixa, Pou Fosc i Pou dels Cavalls.

Parc Natural de la Serra de Mariola: La serra de Mariola s’alça entre les comarques de l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida, i és compartida per les poblacions d’Agres, Alcoi, Alfafara, Banyeres de Mariola, Bocairent, Cocentaina i Muro de Alcoy. Molt arrelada en la cultura popular valenciana, els seus paisatges han sigut i són un regal per a habitants i visitants. Aquest paisatge és herència de l’aprofitament tradicional dels rics recursos naturals que al llarg del temps van fer nevaters, pastors, llenyaters… La presència humana al llarg de la història a la serra queda evidenciada per les troballes arqueològiques, les caves o pous de neu, masies, castells i ermites que la farceixen. La mateixa orografia de la serra, presidida per l’emblemàtic Montcabrer, les pastures, la neu, les herbes aromàtiques i medicinals, els refugis naturals… i, especialment, l’aigua, conformen la seua forta personalitat.

Aquests i molts altres valors són els que van motivar la protecció de quasi 17.000 hectàrees amb la declaració de Mariola com a parc natural el 8 de gener de 2002.

Rutes i senderisme (en bici… o de contingut històric/tradicional)

On menjar (restauració)

Bar del Poble Hiber i Ana

Avda Constitución nº14 46839 Guadasequies

Teléfono: 654 710 283

 

Niko Restaurant

C/ Iglesia nº3 46839 Benisuera

Teléfono: 633 717 265

 

Bar La Parà CB

Avda. Valencia nº4 46893 Alfarrasí

Teléfono: 962 298 794 / 619 490 867

 

Bar La Tapa

C/ Mateo Martí Tormo nº3 46893 Alfarrasí

Teléfono: 664 735 274

 

On dormir (allotjament)

Casa Rural l’Avia Tica

Teléfono: 962 293 304 / 678 223 447 Plaça Major nº12 46839 Benissuera

Iaios Guest House

Teléfono: 637 202 593 / 676 984 494 Email: mestissatge@hotmail.com C/ Pelota nº16 46839 Guadasequies

Casa Rotja II

Teléfono: 963 515 153 / 638 450 598 Email: info@casarotja.com Plaça Numero 7, 16 4 – Ctra. 340 – Ctra. Bellus-Olleria (Partida Casarotja), 46839 Bellús

Las Orquídeas

Teléfono: 962 217 226 / 610 857 136 Email: lolialvaro@telefonica.net Camino Azagador 46830 Benigànim

Sempere

Festes i tradicions

Celebra les seues festes patronals durant el mes de novembre en honor de la seua patrona, santa Caterina.

També se celebra la festivitat de Sant Blai el dia 3 de febrer.

Història i patrimoni

Història

El seu origen històric està probablement en una alqueria musulmana que, després de la conquesta cristiana, va passar a pertànyer a Núñez Núñez. Va destacar en segles passats per la seua habilitat terrissera.

El monument més destacat del municipi és l’església parroquial dedicada a sant Pere Apòstol, d’estil neoclàssic, construïda entre 1794 i 1814 amb unes impressionants pintures a la cúpula que fan al·lusions a la basílica de Sant Pere de Roma.

També es conserva la portada del Palau de Núñez, destruït per un incendi en 1899.

El nucli antic de Sempere té cases del segle XVIII i una plaça en forma trapezoidal.

El celler i pati de la casa rural El Casal són del segle XVIII.

 

Artesania/gastronomia

A Sempere es poden degustar plats típics de la cuina mediterrània. Destaquen els seus arrossos, com l’arròs al forn o l’arròs caldós, la paella i dolços típics com el braç de gitano o el bescuit d’ametla.

Climatologia/meteorologia/geografia

El clima de Sempere és mediterrani continental. El municipi es troba a 200 metres sobre el nivell del mar. Les reduïdes proporcions del terme municipal (3,8 km2) a penes el diferencien de la resta del relleu. El riu Albaida toca el terme per la part oriental.

Sempere i els municipis de Benissuera, Guadasséquies i Bellús són coneguts tradicionalment com “Els Pobles del Riu”.

Entitats / telèfons d’interés

Ayuntamiento de Sempere

San Pedro,6 – CP: 46839

Tel: 962293054

Completa la ruta
(punts de segellament, com aconseguir-la)

Ajuntament de Sempere

Pl. Sant Pere, 6, 46839 Sempere (València)