Rutes per Villanueva de Viver

Villanueva de Viver

Villanueva de Viver La felicidad en el fondo de un Puchero

Rutes per
Villanueva de Viver
Cada pas, una aventura

Camins fusters

Els camins fusters són sengles recuperades d’antic quan s’utilitzaven per a treballs forestals o agrícoles. La xarxa de senderes en format multisenda de Vilanova de la Reina és un homenatge a tots aquells que van explotar les nostres muntanyes de manera sostenible, i ens van ensenyar el patrimoni que ara pretenem conservar.

 

Ruta de las Rozas

Aquesta ruta circular, de 8 quilòmetres, s’inicia en la localitat de Vilanova de la Reina, eixint pel carrer de l’actual safareig. Travessa una zona d’hortes abans d’arribar a la bassa de Sant Roque. A partir d’ací s’endinsa ja en les pinedes per on discorre la major part del recorregut. En la seua part final, l’itinerari travessa una altra zona d’hortes abans de retornar de nou a la població. Si efectuem el recorregut durant l’estiu, les hortes ens mostren els seus cultius; si el transitem a l’hivern, veurem les terres en guaret formant un mantell de tons terrosos.
 

Dades ràpides

 • Circular: sí
 • Desnivell acumulat: 378 m
 • Altura màxima: 1.145 m
 • Altura mínima: 877 m

2 h 55 min

Moderat

7,8 km

Ruta de les coves de manganés

Comencem des de l’Ajuntament, eixim per la carretera que porta a la bassa i baixem deixant la bassa a l’esquerra. Seguim el camí fins que isquem a la carretera i baixem a la dreta. En la desviació anterior a la qual porta a Sant Martí, ens desviem i prenem el sender. Passat un quilòmetre veurem uns albarzers que tapen les antigues mines de manganés que s’utilitzaven antany. Seguint el sender veurem una zona on es cultivaven vinyes i, un poc més avant, un corral. Si seguim, a la nostra dreta veurem un pou, anomenat el Pozo de las Tortugas. Seguint pel sender podrem veure a la nostra esquerra i a la llunyania la pedrera de Domingo Ramos. Si ens desviem un poc del camí principal, podrem arribar a veure una cova natural on es refugiaven els pastors amb el seu ramat. Després, arribarem al Pozo de las Cadenas i seguint la ruta, al final, eixirem a la carretera del principi, i tornarem a la plaça de l’Ajuntament.

Dades ràpides

 • Circular: sí
 • Desnivell acumulat: 85 m
 • Altura màxima: 916 m
 • Altura mínima: 835 m

1 h 10 min

Moderat

4,23 km

Ruta El Cerro

S’entra al poble de tornada pel carrer San Isidro i s’acaba a l’Ajuntament. Seguim recte pel Pozo de las Viñas. Agafem la desviació cap a la dreta i, posteriorment, agafem la pista a l’esquerra. S’observa la serra de Javalambre i els pallers per al bestiar. Seguim recte cap amunt. Agafem la desviació cap a l’esquerra per la pista del Solanero. Observem la serra de Javalambre i San Agustín i agafem la desviació cap a l’esquerra. Ens trobem amb el cartell de Las Rozas i agafem la desviació cap a la dreta. Prenem el camí del Barranco de San Antonio i arribem a la Umbría de Usta. Prenem el camí de l’esquerra i continuem pel sender de San Antón. Després agafem el sender de la Tejería. Seguim el sender per a finalitzar la ruta.

Dades ràpides

 • Circular: sí
 • Desnivell acumulat pujant: 294 m
 • Desnivell acumulat baixant: 294 m
 • Altura màxima: 1.137m
 • Altura mínima: 889 m

2 h 27 min

Moderat

7,98 km

Ruta El Cerezal

Hem d’iniciar la ruta amb precaució. S’observa l’antiga ubicació de la bassa de La Ribazosa i la bassa d’El Cerezal. Agafem la desviació cap a la biga. Alto de la Carrascosa cap al tossal de Los Tejos. Prenem la desviació al tossal. S’arriba al tossal de Los Tejos i de La Zarza. Entrem al sender de la Juanana, Barranco del Majano, Barranco de la Manzanera y bassa d’El Majano. Continuem pel Barranco de la Parra i la pista de la Parra i arribem novament a la bassa d’El Cerezal, des d’on tornarem al punt inicial.

Dades ràpides

 • Circular: sí
 • Desnivell acumulat pujant: 298 m
 • Desnivell acumulat baixant: 298 m
 • Altura màxima: 1.181 m
 • Altura mínima: 880 m

2 h 20 min

Moderat

6,81 km

Ruta La Resinera

Agafem la pista i ens trobem amb carrasques centenàries. Prenem el camí a l’antiga resinera i després agafem el sender cap a la carretera. Cap a la dreta per la carretera agafem el sender cap al Collado de la Povila i continuem pel camí de la Reina. Prenem el camí de la via pecuària cap a la bassa per a caça, on tornem a veure carrasques centenàries.

Dades ràpides

 • Circular: sí
 • Desnivell acumulat: 153 m
 • Altura màxima: 976 m
 • Altura mínima: 903 m

2 h 9 min

Moderat

9,07 km

Ruta Barranco la Col

Aquesta ruta circular, de 13’4 quilòmetres, s’inicia en la localitat de Vilanova de la Reina partint per la part baixa del poble cap a la carretera antiga direcció Font de la Reina (CV-207). Al llarg d’aquest recorregut podem observar diferents espècies de pins que poblen els vessants: el pi blanc o pi blanc (Pinus halepensis) en les zones més baixes, el pi albar (Pinus sylvestris) en la part més alta, passant pel pi resiner o pinastre (Pinus pinaster) probablement l’espècie més abundant en la zona. Té un desnivell de 604 m. i aconseguirem els quasi 1.250 m. d’altura en la zona de la Marrionda.

Més informació

Dades ràpides

 • Circular: sí
 • Desnivell acumulat: 604 m
 • Altura màxima: 1.244 m
 • Altura mínima: 780 m

5 h 10 min

Fàcil

13,4 km

Ruta Saltidera Aguachares

Aquesta ruta circular, de 4’2 quilòmetres, s’inicia en la localitat de Vilanova de la Reina eixint pel carrer de l’actual safareig. Travessa una zona d’hortes abans d’arribar a la bassa de Sant Roque. Té un desnivell de 206m. i aconseguirem els 1.065m. d’altura en el punt més alt, prop del Collado de la Saltidera.

Les pinedes que travessa aquesta ruta constitueixen un bon hàbitat per a diferents espècies animals, si vas amb discreció i actitud observadora tal vegada pots veure (en funció de l’època de l’any) algun exemplar de rabosa, cabirol, astor, esquirol, picapinos, gaig o sargantana.

Més informació

Dades ràpides

 • Circular: sí
 • Desnivell acumulat: 206 m

1 h 40 min

Fàcil

4,2 km

Ruta Cerro Solanero

Aquesta ruta circular, de 6’6 quilòmetres, s’inicia en la localitat de Vilanova de la Reina eixint pel carrer de l’actual safareig. Travessa una zona d’hortes abans d’arribar a la Font de Sant Roque. Té un desnivell de 327m. i aconseguirem els 1.118m. d’altura en el punt més alt, en la intersecció amb la Senda de Quiñoneros. Antany per aquesta ruta es movien els pins arrossegats per mascles, moltes sendes d’aquestes muntanyes es van crear a conseqüència de l’activitat fustera, en l’actualitat pràcticament desapareguda.

En la seua part inicial segueix la lloma del Turó Solanero, divisòria amb terra aragonesa del terme de Sant Agustí. En dies clars s’arriba a veure el pic de Javalambre i la Serra de Gúdar, a l’hivern amb els seus cims nevats.

Més informació

Dades ràpides

 • Circular: sí
 • Desnivell acumulat: 327 m

2 h 50 min

Fàcil

6,6 km

Camino saludables

Aquests camins circulars, i les moltes variants que ofereixen, ens permeten endinsar-nos en les pinedes que envolten la localitat de Vilanova de la Reina. Els 4 itineraris circulars presenten un recorregut d’entre 5 i 13 km, amb desnivells importants que requereixen una bona condició física, sentit de l’orientació i estar habituats a moure’s per terreny muntanyenc i irregular.

Ruta fuente San Roque

Ruta lineal, de 1,5 quilòmetres entre anada i volta, amb molt poc desnivell i camí cimentat, que s’inicia en la localitat de Villanueva de Viver.

Més informació

Ruta Ermita S. Martín

Ruta lineal, de 1,5 quilòmetres entre anada i volta, tot asfaltat i amb una forta pujada final fantes d’arribar a l’Ermita.

Més informació

Ruta Fte. del Collado

Ruta lineal, de 1,7 quilòmetres entre anada i volta, que arriba al bonic enclavament de la Font del Collao.

Més informació

Ruta font de la Tía Brígida

Ruta lineal, de 3,4 quilòmetres entre anada i volta, per a arribar al curiós paratge de la Font de la tia Brígida. Es pot completar el recorregut de forma circular seguint la pista de la Redona en direcció a la Bassa del Pi i tornar al poble seguint el CS3.

Més informació

Ruta Ermita Virgen de Pradas

Ruta lineal, de 5,2 quilòmetres entre anada i volta que, trepitjant terra aragonesa del veí terme de Sant Agustí, ens condueix a l’Ermita de la Verge de Pradas. 

La festa en honor a la Verge -d’arrelada tradició en tots els pobles dels voltants- se celebra el diumenge més pròxim al 22 de maig i reuneix en aquest lloc als habitants de la comarca.

Més informació

Llocs singulars

Els camins que ací us proposem, condueixen o travessen llocs peculiars que us permeten conéixer millor la història i l’entorn de Villanueva de Viver. Les distàncies oscil·len entre els 4 i els 7 km i els desnivells són moderats. Una bona opció per a gaudir d’un matí o una vesprada agradables.