PR-CV 24 Quatretondeta – Pla de la Casa
Descripció:
Partirem de Quatretondeta, per la carretera de Facheca, CV-754, i l’abandonarem immediatament per un camí que s’inicia per la dreta, camí dels Clots, en direcció SE (panell informatiu i senyalització vertical de les sendes PR-CV 23 i PR-CV-24). Una vegada sobrepassat el depòsit d’aigua del poble arribarem a una bifurcació al costat d’una carrasca centenària, de port singular. Girarem pel camí de l’esquerra. Mentrestant, podrem observar la impressionant cara nord de la Serrella amb les seues singulars formacions rocoses d’agulles esmolades i rectes, anomenades els Frares. Prosseguirem l’ascens suau entre cultius tradicionals d’ametlers i oliveres per a arribar, a continuació, a la font de l’Espinal, on hi ha un panell informatiu de la microreserva de flora existent a la zona i dels Frares de Quatretondeta.
Des de la font continuarem per un sender que, serpentejant, s’eleva en una forta pujada cap al barranc Fondo. Al començament discorre entre una densa pineda i continua flanquejant un tram de pedregars abundants. En aquesta zona, elevada i abrupta, podrem contemplar algun bosquet de carrasques, així com exemplars disseminats d’aurons, freixes i fajos; l’hedra, al mateix temps, apareix recobrint els ombrívols murs rocosos.
La senda s’endinsa en el marge esquerre del barranc, que el remunta en traçat aeri i vertiginós. Així arribarem a la font Roja, d’aigua excel·lent, al costat de la qual hi ha una caseta de captació i regulació de l’aigua del brollador que hi ha a prop (que és canalitzada fins al depòsit de Quatretondeta), amb abeurador i taules de fusta que conviden al descans. En aquest punt s’enllaça amb el PR-CV 182: Facheca – Pla de la Casa.
Ací refusarem el sender que, travessant el barranc (N), es dirigeix cap a Facheca (PR-CV 182). Nosaltres agafarem el camí que parteix des de la font en component sud, i arribarem immediatament al punt de separació del PR-CV 23, que continua recte pel camí cap a Benasau i que refusarem.
Haurem de girar a l’esquerra i seguir un senderet que, entre pins, ens conduirà fins a l’ampli coll de Borrell (o Bardals), amb magnífiques vistes, cap a llevant, del Pla de la Casa i la Mallada del Llop.
Continuarem per un sender que, cap al nord, ascendeix fortament pels interminables penyalars que es desplomen des de l’alt de les penyes de Borrell. La pujada és dura i fatigosa. En algun descans, mentre ens reposem de l’esforç fet, podrem apreciar cap a ponent el gran clevill del barranc, sobre el qual es drecen els poderosos cims de l’Heura i la Serrella. El sender va girant cap a l’est mentre suavitza progressivament el pendent i arriba a un herbós altiplà on abunda el coixí de monja i la sàlvia, entre altres espècies protegides i en fase de recuperació. A la nostra esquerra, a uns cent metres del sender, es troba el Clot del Pla de la Casa, un forat ampli quasi imperceptible en els nostres dies, en el qual es depositava i s’emmagatzemava la neu cobrint-la rústicament amb pals i branques per a conservar-la i posteriorment comercialitzar-la. En l’actualitat, entre l’abundant pedregar que rebleix la nevera, sobreïx un exemplar d’auró com volent delatar la presència d’aquest modest testimoni de la desapareguda indústria de la neu (punt de directriu 9 per a localitzar-ho).
Seguirem planejant pel senderet fins a arribar a la nevera del Pla de la Casa, en un enclavament paradisíac al peu del cim.
Només ens queda remuntar les últimes escarpes acimades i, després de passar pel costat de les ruïnes del que va ser una antiga torre de sentinella d’origen musulmà, el castell de Queroles, enfilar-se fins al cim punxegut del Pla de la Casa, des d’on, més enllà dels farallons ciclopis que ens circumden, podrem gaudir d’una visió realment extraordinària cap a tots els punts cardinals (6.120 m) (2 h 30 min).