Fuente del Pozo
A l’eixida del poble i en la carretera que porta a Torralba, gran espai natural, molt ben conservat, on hi ha paellers i taules per al pícnic. Hi podem trobar diferents espècies d’arbres, tots amb el seu nom científic. Tot això ha sigut possible gràcies al gran esforç d’un grup de voluntaris que en el seu dia van apostar per conservar el nostre entorn i fer dels nostres recursos un lloc on poder descansar a l’ombra en els estius calorosos. També, i de manera temporal, s’hi ubiquen unes pistes de petanca.
Fuente de Juncosa
També pròxima al municipi, hi trobem una bassa de reg que ha fet les delícies dels més grans quan s’utilitzava de piscina. En el camí cap a la font ens trobem amb un circuit de rehabilitació muscular.
Fuente de Artea
Ubicada a la pista que dona accés a les poblacions de Matet i Villamalur, una zona recreativa ampla amb taules i paellers.
Església parroquial de Santa Caterina
Amb mescla d’estils barrocs i neoclàssics, conseqüència de les diferents fases de remodelació al llarg dels anys.
La primera notícia de l’església la trobem en una documentació del segle XVI. Presenta algunes pintures murals, que van ser trobades davall d’una grossa capa de pintura a la calç, suposadament pintades en l’època en què les grans malalties van assolar Europa.
Les pintures van eixir a la llum l’any 1995, quan un grup de restauradors estudiants de València van iniciar els treballs de neteja d’aquestes.
Recentment ha sigut restaurat l’altar i s’està donant a conéixer la gran bellesa d’aquestes pintures. La restauració ha anat encaminada a eliminar les humitats que hi ha en aquest altar.
L’església primitiva, a causa de l’augment de la població, té dues grans ampliacions. La primera va finalitzar en 1736, i l’altra, en el segle XIX, segons la data situada en el cantó de la façana lateral de 1806.
Forn morú
Situat al carrer Major, confronta hui amb l’ajuntament actual.
El forn ha sigut restaurat recentment gràcies al Pla de millora de municipis de la Generalitat Valenciana.
Es tracta d’un dels pocs que queden a la zona. És un edifici amb estructura del segle XV, transformat en 1787 per aquest fi, construït amb maçoneria acarada, a semblança d’una església o ermita. Conserva arcs faixons interessants, sostrada de fusta a doble vessant i una inscripció en la paret en honor del rei Carles III.
Segons la documentació trobada a l’ajuntament, sabem que la construcció es va iniciar l’octubre de 1786 i es degué acabar aproximadament en 1787. L’obra va tindre un cost de 500 lliures. L’interior, d’uns 87 m2, dividit en quatre crugies separades per tres arcs ogivals, està clarament dividit en dues parts: la primera, on està ubicat el forn, d’uns tres metres de diàmetre per un metre amb cinquanta d’altura al centre de la volta; l’altra meitat alberga la taula de pastar el pa i les lleixes de fermentació, el cendrer, dues finestres i l’entrada per la qual s’accedeix baixant tres escalons.
Des de llavors, fins fa pocs anys, el forn ha estat funcionant a la població com a mitjà de vida. És per al poble un gran orgull tindre aquest edifici que serveix en l’actualitat per a albergar exposicions a l’estiu, sense oblidar el que va ser en el seu dia. Per això el 17 de gener, festivitat de Sant Antoni, s’hi confeccionen els congrets.
Museu Etnològic i Arqueològic
Es troba al costat del forn morú. Va ser inaugurat en 1982, ubicat a l’antic calabós del poble.
El seu objectiu era recollir en un mateix lloc la història de Pavías per mitjà d’una sèrie de peces que formaven part del treball, les labors o l’entreteniment de les gents que vivien ací. Ara com ara es tracta d’un gran museu, en el qual podem descobrir peces arqueològiques, etnològiques i culturals, i on podem recordar com vivien i treballaven les gents que ací vivien.
S’hi poden observar peces arqueològiques (des de l’Edat de Bronze), etnològiques i culturals. També alberga una bona col·lecció de peces enològiques com una premsa de vi o les ferramentes i utensilis per a la recol·lecció del raïm i el tractament dels ceps. Recentment va ser declarat col·lecció museogràfica permanent.
Antic molí
Prop del nucli urbà descobrim les ruïnes de l’antic molí, del segle XVIII, on es pot apreciar l’arc de pedra que sustenta el canal a través del qual es rebia l’aigua de la bassa i que movia el molí, actualment en desús.
Llavadors
Durant molts anys van ser el punt de trobada de les persones que vivien al poble. Estan situats en un extrem del poble al costat de la font. A la part superior es troba el naixement dedicat a la Mare de Déu de la Cova Santa.
Ermita de Sant Isidre
A la part alta del poble trobem les ruïnes del que va ser l’ermita i que hui podem veure excavades i en estudi, i la batedora, ferramenta que va facilitar el treball dur dels llauradors.