Herbers

Herbers

Herbers
El castell del baró d’Herbers

Descobreix el secret d’Herbers

El Castell del Baró d’Herbers

El castell del baró d’Herbers: casa senyorial amb elements defensius construïda al segle XVI amb arcs de mig punt adovellats, situat dins del nucli urbà. S’hi manté l’escut d’armes d’una de les famílies propietàries.

Com arribar-hi

S’hi accedeix per la carretera CV-110, desviada des de l’N-232, que porta des de la costa, a Vinaròs (el Baix Maestrat), fins a Alcanyís.

Situació geogràfica

Herbers és un poble de la Comunitat Valenciana, província de Castelló, de la comarca dels Ports.

El seu terme municipal es limítrof en Morella, Castell de Cabres, Mont-roig, Torre d´Arques i Pena-Roja de Tastavins.

Està situat al vessant del riu Tastavins (afluent del riu Matarranya), a una altitud de 784 metres.

El municipi, que té una superfície de 27,12km2, té, segons el padró municipal de 2021 de l`INE, 53 habitants i una densitat de d`1,95hab./km2

Llocs d’interés (del municipi i de la comarca)

El terme d’Herbers ens permet conéixer indrets de gran bellesa natural que per la seua singularitat paisatgística val la pena descobrir, amb calma i respecte pel medi natural. Podem destacar els següents:

Salt del Botadó

 Salt d’aigua d’uns 10 metres d’altura emmarcat en un espai natural situat a un quilòmetre de la localitat, en el camí que condueix a l’Ermita de la Mare de Déu del Sargar. Als peus es troba la Font Freda, que serveix per regar els horts tradicionals.

Els Ullals de Pitarch

Lloc d’acumulació d’aigua, fruit de la confluència del Barranc de Herbeset amb el riu de Castell de Cabres. Se li atribueixen propietats medicinals.

La Tossa

És un dels llocs més pintorescs de la zona, que ofereix vistes panoràmiques espectaculars, gràcies al seus 1101 metres d’altitud.

És una de les muntanyes que envolten Herbers i, amb els seus 1.101 m, és un dels llocs més pintorescos de la zona.

Rutes i senderisme (en bici… o de contingut històric/tradicional)

On menjar (restauració)

Meson La Lonja

C. Forn, 18, 12317 Herbés, Castellón

Reserves +34 978 07 94 61

On dormir (allotjament)

Vivienda turismo Rural Casa Pepo

Dirección: C/ del Mig, s/n

Télf.: 646 27 57 45

Cal Ferrer d’Herbers

C/del Pla 23

Telèfon 619721665

Casa rural “La Mestra”

Castell de Cabres C/ Major, núm. 13
Teléfono: 977729015

 

Casa rural “El Cuartel”

Castell de Cabres  C/ Callejón de la Iglesia, núm. 23
Teléfono: 977729015

 

Herbers

Festes i tradicions

Sant Antoni Abat

Se celebra en dates pròximes al 17 de gener amb la tradicional foguera.

Sant Marc

Romeria a la Mare de Déu del Sargar, que se celebra al voltant del 25 d’abril.

Romeria de la Tossa.

Se celebra en dates pròximes al 3 de maig.

Festes majors

Dates pròximes al 24 i 25 d’agost. Consten de diversos actes religiosos i culturals en honor de sant Bartomeu.

Activitats/turisme (en família, d’aventura…)

Visites guiades al castell del baró d’Herbers. Primavera del 2022.

Grups reduïts de 10 persones:

  • És necessària la inscripció prèvia.
  • Itinerari: castell del baró, poble i museu etnològic.
  • Duració: 2 hores.
  • Preu per persona: 5 euros.
  • Obligatori portar mascareta

Per a concertar visites guiades:

Ajuntament d’Herbers

Telèfon: 606 14 00 66 (WhatsApp)

Adreça electrònica: turismeherbers@gmail.com

El origen del pueblo es una alquería musulmana, que en 1.233 fue ocupada por la host de Blasco de Alagón.

En 1691, Carlos II le concedió autonomía municipal como una villa independiente de Morella.

Història i patrimoni

Història

L’origen de la vila és una alqueria musulmana que en 1233 va ser ocupada per la host de Balasc d’Alagó. Fou cedida per a ser poblada amb cristians, amb carta de poblament d’aquest any, al cavaller aragonés Joan Garcés, primer baró d’Herbers, que va fer la repoblació amb gents vingudes de Lleida. Al començament de segle XIV, el senyor era Ramon de Centelles, fins que un successor, Bernat de Centelles, va malbaratar les seues possessions i van caure en mans dels Cubells. Va ser senyoriu de la família Cubells de 1386 a 1484, data en què per matrimoni va passar als Valls, que el van mantindre fins al 1561. Aquest any, per qüestions successòries i de parentiu, va recaure en els Ram de Viu, que a hores d’ara encara posseeixen el castell i moltes terres.

En 1691, Carles II li va concedir autonomia municipal com una vila independent de Morella. Durant la Guerra de Successió, el poble va quedar de part dels maulets. L’època de les guerres carlines, tan convulsa al Maestrat, va ser de gran activitat a Herbers. El baró vigent, Rafael Ram de Viu i Pueyo, es va alçar en armes a Morella en 1833 a favor del pretendent Carles Maria Isidre de Borbó, i posteriorment va destacar com a militar carlí durant la primera guerra carlina.

Es va mantindre amb autonomia municipal fins a la fusió de nou amb Morella en l’any 1926. Finalment, en la dècada de 1950, va recobrar la independència com a municipi. També és anomenada Herbers Jussans per a diferenciar-lo d’Herbeset (pedania de Morella situada prop de la població, anomenada antigament Herbers Sobirans).

Patrimoni/monuments

Monuments civils

Castell del baró d’Herbers

Dins del nucli urbà d’Herbers s’alça majestuosa, a la part més alta, una enorme casa senyorial amb elements defensius coneguda avui amb el nom de castell d’Herbers. Es tracta d’una casa nobiliària construïda en el segle XVI, tota de pedra, que encara manté part dels seus elements arquitectònics defensius, constituïts per murs emmerletats. Sobre la porta d’entrada, amb arc de mig punt adovellat de pedra, es manté l’escut d’armes d’una de les famílies propietàries d’aquesta casa. És la família Ram de Viu, que va comptar amb un important personatge, especialment en les guerres carlines: el baró d’Herbers. Aquest escut està quarterat i porta la creu de l’orde de Sant Jaume i apareix timbrat amb la corona de baró. El conjunt de l’edifici és d’estil gòtic de planta rectangular amb merlets a la part superior i uns finestrals ogivals d’estil gòtic amb adorns calats i reixes originals. Encara se’n conserven les dependències interiors. Al primer pis hi havia les habitacions dels senyors i a la planta baixa hi ha dos calabossos, la ‘nevera’, els cellers i el cup. Davant de la façana principal encara es conserva el pati d’armes. Aquesta casa senyorial va ser una baronia pertanyent a la família Cubells, va passar per matrimoni a la família dels Valls i, posteriorment, a família aragonesa dels Ram de Viu, a la qual encara pertany aquest edifici nobiliari.

Font de les Moreres

Situada al barranc de les Moreres, al marge sud-oest del nucli urbà de la vila d’Herbers. Va ser construïda en el segle XVI, amb pedres de carreu, arc central, i un abeurador amb tres piles. L’aigua no està clorada. Es tracta d’un conjunt hidràulic format per una font i un abeurador. La font està construïda amb pedra de carreu i disposa d’una sostrada de pedra a dues aigües i un toll que permet conduir l’aigua fins a l’abeurador de pedra. Aquesta font tenia una fornícula amb una antiga ceràmica devocional desapareguda fa ja uns quants anys.

Font del Bassi

Situada en un extrem de la població d’Herbers, a l’inici de la pujada del carrer del Forn, es troba una font de tipus abeurador, coneguda popularment com «el Bassi». Es tracta d’una font d’una canella que aboca les aigües a un abeurador que havia tingut tradicionalment un ús per a cavalleries. L’abeurador està construït amb lloses de pedra picada amb planta rectangular d’un metre per tres. Actualment, l’aigua d’aquesta font procedeix de la xarxa municipal.

Antiga llotja

Situada al centre de la població d’Herbers, a la pujada del carrer del Forn, es troba l’edifici que va ser l’antiga llotja d’aquesta població. Es tracta d’un edifici voluminós, construït de pedra treballada, en el qual encara es poden veure uns robustos arcs gòtics del segle XVI. Actualment mostra una excel·lent conservació i té la funció de fonda de la població i de saló-bar de tertúlia dels habitants d’Herbers.

Ajuntament

L’ajuntament o casa consistorial d’Herbers es troba a la part més alta de la població, molt a prop de la plaça de l’Església. Es tracta d’un edifici reformat, de dos pisos i bona estructura. És l’ajuntament d’una petita població on encara les cases conserven l’arquitectura peculiar de la comarca dels Ports, amb predomini essencialment de la pedra com a material de construcció; balcons de fusta i grans ràfecs, molt útils en els dies de pluja i neu, que ací són molt freqüents. En conjunt, Herbers respira una gran tranquil·litat.

Museu etnogràfic “Lo Botadó”

Les tradicions més populars i elements de la vida rural del passat històric d’Herbers són presents en una exposició d’etnologia dins d’aquest museu, denominat “Lo Botadó”, en referència al nom de l’associació cultural promotora d’aquest espai. Aquesta mostra, de recent creació, es troba instal·lada en un edifici de nova construcció, al carrer del Sol, situada a la part central de la localitat. Aquest edifici ha pogut recuperar de l’oblit un antic arc porticat pertanyent a l’hort del baró d’Herbers. En aquest museu es podran contemplar nombroses peces que conserva la memòria del passat més recent de la vida dels habitants d’aquesta comarca i és un espill de col·laboració de tot un poble.

També conte amb una important col·lecció de fòssils dels voltants del municipi.

Monuments religiosos

Esglèsia parroquial de Sant Bartomeu

Del s.XIV, encara que presenta un estil indeterminat. De planta rectangular, amb tres naus i cor alt. Al costat de l’Església es troba el fossar vell, antic cementiri, i el Calvari.

Ermita de Nostra Senyora del Sagrar

A 2 km de la població, on està la patrona de la localitat. Compta amb un claustre, una font al centre, l’església, una casa de l’ermità i una sala de la confraria. En el seu interior, destaquen les pintures de Cruella del segle XIX.

Calvari

El calvari d’Herbers es troba emplaçat davant de l`església parroquial i adjacent a la Casa Abadia. Disposa d`unes huit àrees de superfície i limita al nord amb les històriques terres i hortes del baró, que, segons la tradició va ser qui va cedir el solar per a l’església i aquest calvari. Aquest calvari, actualment sense ús, era destinat per a la processó del viacrucis de la Setmana Santa.

Artesania/gastronomia

Aiguardent d’Herbers

Calmant d’Herbers

(Beguda típica a base de rom, café i sucre)

Olleta de recapte

Rotllets i casquets

Bunyols en mel

Agenda de actividades

Festival de títeres “Portsxinel·la”: Es un festival de títeres a la Comarca de Els Ports. Con este evento artístico y cultural, llevamos la disciplina del teatro de marionetas en una tierra donde el arte y los simbolismos forman parte de su identidad y donde se respira hermandad, participación y ganas de acoger a todos aquellos que nos quieran visitar. Y con las diferentes propuestas de teatro itinerante que hay programadas queremos que los títeres llegan a cada uno de los pueblos de los Puertos que han querido participar, generando una nueva actividad para dinamizar nuestros municipios, su gente y sus visitantes.

Clima

Clima continental amb hiverns austers i fresc a l’estiu.

Ecologia

Herbers és una petita població envoltada de muntanyes, assentada a la vall del riu Escalona i situada al nord de la província de Castelló, concretament a la comarca dels Ports.

El terme d’Herbers ens permet conéixer indrets de gran bellesa natural que, per la singularitat paisatgística que tenen, val la pena descobrir amb calma i respecte pel medi natural. Podem destacar els següents:

Un lloc únic: el Botador

Salt d’aigua que després de fortes pluges es converteix en una preciosa cascada amb un toll de gran bellesa natural, ideal per a prendre un bany agradable a l’estiu.

Una muntanya especial: la Tossa

És una de les muntanyes que envolten Herbers i, amb els seus 1.101 m, és un dels llocs més pintorescos de la zona. Des del vèrtex geodèsic es poden observar unes magnífiques vistes panoràmiques de l’entorn. Molt a prop es troben les coves Foradades, molt curioses per les grans obertures que presenten.

Un paratge ple de vida: els ullals de Pitarch

Situats a la confluència del barranc d’Herbeset amb el riu de Castell de Cabres. Segons la tradició popular, l’aigua d’aquesta històrica font té propietats medicinals, especialment per a afectacions de renyó. Des d’aquesta font, la carretera comença una ascensió per la Costa del Ginebre fins als 1.259 m d’altura dels altiplans Torre Miró, on es poden observar unes magnífiques vistes panoràmiques de l’entorn d’Herbers.

Telèfons d’interés

AJUNTAMENT D’HERBERS

C/ Forn, 27, 12317

Telèfon: 978 85 66 02

Associació Cultural “Lo Botadó”

C/ Forn, 19, 12317 Herbers
Adreça electrònica: lobotado@gmail.com

Associació Cultural “La Camiseta”

C/ Forn, 27, 12317 Herbers

Associació de Jubilats i Pensionistes “El Sargar”

C/ Plaça, 9, 12317 Herbers

Destil·leria d’aiguardent d’Herbers

C/ Barranc de les Moreres, s/n
Telèfon: 978.856.649

Farmaciola Farmàcia Lda. Amparo Barberá Soldado

Telèfon: 978896736

Electricitat i fontaneria Daniel Pallarés

Telèfon: 646274688

Mesón La Lonja – habitacions

C/ Forn, 19
Telèfon: 6641455045
Obert de dimarts a diumenge

Promociones Vall-María, SL

C/ Extramurs Baixos, s/n
Adreça electrònica: administracion@vallmaria.es
Telèfon: 610782315

Botiga de comestibles Laura Ramia

C/ Sol, s/n
Obert de dilluns a dissabte de 10 a 12 h

Vivart Artesania de fusta

C/ Extramurs, s/n, 12317 Herbers
Telèfon: 628359375

978856602 info@herbes.es

Completa la ruta
(punts de segellat,  com aconseguir-ho)

Ajuntament d’Herbers

Dilluns, dimarts 9:00-14:00

Mesón la Lonja

Dimarts, dimecres, dijous, divendres, dissabte i diumenge

9:30-15:00                

19:30-23:00

Botiga comestibles Laura Ramia

Agost: dilluns, dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabte de 10:00-13:00

Juliol: dilluns, dimecres divendres, dissabte de 10:00 12:00

Resta de l’any: Dimarts, dijous, dissabte de 10:00 a 12:00

Casa Pepo

Per a clients de l’establiment

Cal Ferrer

Per a clients de l’establiment.

Ajuntament d’Herbers

C/ Del Forn, 27 1317 y Mesón La Lonja

Mesón La Lonja

C/ Forn, 17, Herbers
Telèfon: 685210444