Fuentes de Ayódar

Fuentes de Ayódar

Fuentes de Ayódar
Descobreix l’aigua cristal·lina de les fonts de Fuentes de Ayódar. Gaudeix-ne.

Descobreix el secret de Fuentes de Ayódar

Descobreix l’aigua cristal·lina de les fonts de Fuentes de Ayódar. Gaudeix-ne.

Els orígens de Fuentes de Ayódar es remunten a l’època islàmica. Aquest municipi és un dels quatre que formen la baronia d’Ayódar. Destaca entre el seu patrimoni el campanar, amb una escala de caragol de 64 escalons, i el cup o Lagar del Cubo, de grans dimensions per a l’elaboració de vins, però és el seu patrimoni natural el més excel·lent de Fuentes de Ayódar. Entre aquest es troba el Pozo Negro, el riu Chico, el llentiscle monumental de la Masada i les seues nombroses fonts com la de la Masada, la del Río, la del Zuro, la de la Paciència i la del Canyar.

Com arribar-hi

El nucli urbà s’assenta de manera escalonada al costat de la rambla d’Ayódar i es troba a una altura de 505 metres.

Des de Castelló de la Plana s’accedeix a aquesta localitat a través de la CV-20 agafant, després, la CV-223 i, posteriorment, la CV-205.

Situació geogràfica

Fuentes de Ayódar és un municipi pertanyent a la comarca de l’Alt Millars. Es troba enclavat en els contraforts septentrionals del Parc Natural de la Serra d’Espadà.

Llocs d’interés  (del municipi i de la comarca)

Llocs d’interés del municipi:

El Pozo Negro: El Pozo Negro és una de les tantes meravelles de Fuentes de Ayódar. Aquest pou ha sigut creat pel desgast de l’impacte de l’aigua al llarg del temps. La seua aigua és transparent i neta. Aquest lloc és molt visitat a l’estiu per centenars de turistes per la seua immensa bellesa i tranquil·litat.

Llentiscle monumental de la Masada: L’edat estimada de l’exemplar és de 200 anys. Té una altura de 3,5 m i el diàmetre de la copa és, de nord a sud, de 10 m, i, d’est a oest, de 5 m. Arrela en un mur. Està catalogat com a arbre notable i singular. Es tracta d’un autèntic monument natural. És el llentiscle més gran de tota la Comunitat Valenciana.

Fuente de la Masada: La Fuente de la Masada està situada davall de la copa del llentiscle monumental. Aquesta font té dues canelles i per damunt d’aquestes es pot observar la imatge de santa Rita. Posteriorment es va construir un monòlit amb la imatge de santa Rita en gran a uns quants metres de l’antiga. És un lloc especial a Fuentes de Ayódar, ideal per a visitar i delectar-se amb la naturalesa del seu voltant.

Riu Chico: La presència d’aquest riu atorga a la localitat un important flux de vida. El riu presenta un cabal més o menys estable al llarg de tot l’any. És l’hàbitat natural de nombroses espècies botàniques i animals. Proporciona l’aigua de reg a les hortes de la localitat i a la xarxa domèstica. A més, és un lloc ideal per a prendre el bany en èpoques estivals.

Fuente del Río: Constitueix el naixement del riu Chico i és una de les fonts més emblemàtiques i curioses del terme municipal. Aquest lloc està situat a l’interior d’una petita cova de tres metres de recorregut.

Fuente del Zuro: La Fuente del Zuro es troba ubicada en un lloc molt acollidor per a gaudir de la naturalesa i a escassos metres del riu Chico. Des d’aquest mateix lloc s’inicia un passeig anant en sentit contrari al corrent del riu que acaba al Pozo Negro després d’haver caminat uns cinc minuts. Aquest petit passeig és molt recomanable per la seua enorme bellesa.

Fuente de la Paciencia: La Fuente de la Paciencia es troba molt pròxima al municipi de Fuentes. El seu cabal és escàs però l’espera val la pena, ja que té una aigua de gran qualitat i molt fresca. Per aquesta raó s’anomena Fuente de la Paciencia, ja que has d’esperar una estona per a omplir una botella.

Fuente del Cañar: La Fuente del Cañar és la font més pròxima al municipi. Es troba ubicada al costat del riu Chico en una àrea recreativa d’oci i de pícnic. És un bonic lloc per a passar la vesprada amb la família o els amics i relaxar-se amb la remor del riu.

On menjar (restauració)

Bar Zaíles

Ctra. Ayódar 14 12225 Fuentes de Ayódar

Teléfon: 690 095 433/ 643 203 204 / 964 81 24 67

Hotel Restaurante Viñas Viejas

Ctra. Ayódar s/n 12225 Fuentes de Ayódar Teléfono: 964618111

Mesón La Torre

Calle Virgen Desamparados, 3, 12224 Ayódar Teléfono: 603 12 92 20

Hostal Toga

Martes a viernes: 8:00 AM – 22:30 PM C/Mártires nº6 12230 Toga Teléfono: 964 61 25 48

On dormir (allotjament)

Hotel Restaurante Viñas Viejas

Ctra. Ayódar s/n 12225 Fuentes de Ayódar
964 618 111

Apartament rural Fuentes de Ayódar I

Són dos habitatges de gestió municipal situats al centre de la població. Disposen de tot el que cal perquè l’estada siga d’allò més confortable. Tenen saló menjador, cuina office, bany i tres habitacions.

En la vostra estada podreu gaudir de la tranquil·litat dels carrers, les gents i el meravellós entorn del poble, excepte a l’agost, mes en què la tranquil·litat es combina amb el sarau de les festes.

Apartament completament equipat: saló menjador amb sofà llit i televisor, cuina office i tres habitacions (dues dobles i una de matrimoni).

Situat al centre de la població.

Lloguer íntegre.

Tenen una capacitat de 6 persones, ampliable.

 

Plaza Salvador Segarra, 16, 12225 Fuentes de Ayódar
Email: info@fuentesdeayodar.es
Teléfono: 669 299 980

Apartament rural Fuentes de Ayódar II

Són dos habitatges de gestió municipal situats al centre de la població. Disposen de tot el que cal perquè l’estada siga d’allò més confortable. Tenen saló menjador, cuina office, bany i tres habitacions.

En la vostra estada podreu gaudir de la tranquil·litat dels carrers, les gents i el meravellós entorn del poble, excepte a l’agost, mes en què la tranquil·litat es combina amb el sarau de les festes.

Apartament completament equipat: saló menjador amb sofà llit i televisor, cuina office i tres habitacions (dues dobles i una de matrimoni).

Situat al centre de la població.

Lloguer íntegre.

Tenen una capacitat de 6 persones, ampliable.

Plaza Salvador Segarra, 16, 12225 Fuentes de Ayódar
Email: info@fuentesdeayodar.es
Teléfono: 669 299 980

Casa Rural La Calma

Camino Torralba, 12225 Fuentes de Ayódar Teléfono: 617311485 lacalma@lacalmacasarural.com

Fuentes de Ayódar

Festes i tradicions

El 17 de gener se celebra Sant Antoni, festa en què es beneeixen els animals, es reparteixen els típics rotllos i se sopa a la vora de la gran foguera que s’encén a la plaça del foc i es manté viva fins a Sant Blai.

El 3 de febrer se celebra Sant Blai, que completa les festes de Sant Antoni. Després de la missa es reparteixen els congrets beneïts.

El 15 d’agost se celebren les festes patronals en honor de sant Roc i la Mare de Déu de l’Assumpció. Durant la setmana de festes es programen actuacions musicals, dinars de germanor i actes culturals i esportius que completen la setmana més intensa de l’any.

Activitats/turisme (en família, d’aventura…)

Principalmente baño en sus pozas y senderismo en sus rutas de fuentes.

Barranquismo: barranco del Catalán (Pozo Negro).

Se tiene constancia que las primeras evidencias de asentamientos humanos en la localidad de Fuentes de Ayódar se remontan a época islámica, desconociéndose la fecha exacta de su fundación.

Del tercer y último sepulcro podemos decir que fue el que mejor conservado estaba ya que no se había roto ninguna de las losas de rodeno que lo cubrían, este pertenecía a una mujer y tenía la dentadura bastante desgastada.

Història i patrimoni

Es té constància que les primeres evidències d’assentaments humans a la localitat de Fuentes de Ayódar es remunten a l’època islàmica, tot i que es desconeix la data exacta de la seua fundació.

És un dels quatre pobles que formen la baronia d’Ayódar. Va pertànyer inicialment al rei moro de València, el sàyyid Abu Zayd (segle XIII), el qual es va aliar amb Jaume I per a conservar, així, les seues possessions fins i tot després de la conquista cristiana. Convertit al cristianisme en 1236, va donar el poble a l’església de Segorbe. El senyoriu va passar després a la família Arenós i posteriorment, en el segle XV, va pertànyer al duc de Vilafermosa.

L’any 1565, Fuentes tenia 15 veïns. Després de l’expulsió dels moriscos, en 1609, es va repoblar amb cinc famílies d’agricultors de Godella (València) i es decretava la carta de poblament el 17 de setembre de 1611, quan era senyor de la baronia en Cristòfol Funes Muñoz. Cap a la primera meitat del segle XVII la població de Fuentes es xifrava entorn dels 45 habitants i es va mantindre més o menys constant durant tot aquell segle i part del segle XVIII. L’any 1789, el comte de Floridablanca va dividir la província de Castelló en tres governacions: Castelló, Morella i Peníscola. Villamalur pertanyia a la de Castelló, i Fuentes, a la de Morella.

L’any 1852 un escrit ens diu que Onda està a 3 llegües de Fuentes i a 7 de la capital de província. En la segona meitat del segle XIX es va donar el màxim de nombre d’habitants, cap a 1860, amb uns 540 habitants. A partir d’aquella data la població ha anat disminuint progressivament i en l’actualitat té 147 habitants.

Campanar

El campanar de Fuentes de Ayódar és de planta quadrada, d’uns 3,5 m de costat aproximadament i adossat a l’església per la banda est. Disposa d’una escala de caragol de 64 escalons fins a arribar al cos de campanes. Les pedres originals de les parets del campanar, així com de la façana de l’església, estan ocultes per una “lluïda” que es va fer i de la qual sobreïxen 4 gàrgoles situades als cantons. Aquest campanar disposa de 4 obertures per a col·locació de campanes, encara que ningú recorda l’existència de 4 campanes. En l’actualitat només n’hi ha 3.

Artesania/gastronomia

El municipi de Fuentes de Ayódar presenta diverses possibilitats per a menjar. Hi podràs degustar diferents tipus de menjar, siga tradicional, tapes, entrepans, menjar avantguardista…

L’olla, la bolla de migas, la fridura i les gachas són exemples d’un gran assortiment de plats típics de la gastronomia del lloc.

Agenda de actividades

Se celebra un dia de matança en els primers mesos de l’any, amb dinar popular inclòs.

Climatologia/meteorologia/geografia

Gran part del seu terme es troba poblat de grans extensions de bosc on les espècies predominants són els pins, les sureres i les carrasques. Així, 694 hectàrees del terme municipal estan ocupades per extensions boscoses, i 306, per superfícies de cultius, prats i pastures.

Durant la major part de l’any les temperatures mitjanes presenten uns valors que permeten un gaudi adequat de l’ecosistema en què es configura el terme municipal.

Únicament hi sol haver dies freds en temporada hivernal, que, de tota manera, no solen ser nombrosos.

Les pluges es produeixen amb una gran irregularitat. S’estableixen forts contrastos entre els anys d’abundància i altres de sequera pronunciada.

Entitats / telèfons d’interés

Ayuntamiento

Teléfono: 964 618 034

Agroturismo Actual

Cooperativa Valenciana de Turismo

agro@agroturismorural.es www.agroturismoactual.es

 

http://www.fuentesdeayodar.es/portada/directorio

Completa la ruta
(punts de segellament, com aconseguir-la)

BAR ZAILES

Ctra. Ayódar 14 12225 Fuentes de Ayódar

Teléfon: 690 095 433/ 643 203 204 / 964 81 24 67

HOTEL RESTAURANTE VIÑAS VIEJAS

Ctra. Ayódar s/n 12225 Fuentes de Ayódar

Telèfon: 964 618 111