Famorca

Famorca

Famorca
Avenc de Famorca

Descobreix el secret de Famorca

Avenc de Famorca

Atesa la repoblació mallorquina en aquesta comarca, Famorca deriva per corrupció de l’article Sa (de l’escriptura medieval Sa-morca, en referència a l’oli, cultiu de la comarca). El seu nom fa referència a la serra de la Serrella, la qual emmarca el terme municipal juntament amb la serra d’Alfaro; a la Serrella hi ha un cim de 30 de metres de profunditat, conegut com l’avenc de Famorca.

Cómo llegar

Des d’Alacant: Conduïu des de l’A-7 cap a la CV-790. Agafeu l’eixida 442 des de l’A-7. A continuació, agafeu l’eixida 442 cap a la CV-790, en direcció a Cocentaina/Benilloba. Agafeu la CV-706, la CV-710 i la CV-754 cap a Famorca.

Des de València: Conduïu des de l’A-7 cap a la CV-790. A continuació, agafeu l’eixida 441 des de l’A-7. Utilitzeu els 2 carrils de la dreta per a agafar l’eixida A-7 en direcció a Ontinyent/Alcoi/CV-60/Gandia. Posteriorment, eixiu en l’eixida 441 cap a la CV-790, en direcció a Cocentaina/Benilloba. Agafeu la CV-706, la CV-710 i la CV-754 cap a Famorca.

Des de Castelló de la Plana: Conduïu per l’E-15/AP-7 i l’A-7 cap a la CV-790. Agafeu l’eixida 441 des de l’A-7. Per l’E-15/AP-7 i l’A-7 conduïu cap a la CV-790. Agafeu l’eixida 441 des de l’A-7. A continuació, agafeu l’eixida A-7 en direcció a Ontinyent/Alcoi/CV-60/Gandia. Finalment, conduïu per la CV-706, la CV-710 i la CV-754 fins a arribar a Famorca.

Situació geogràfica

El municipi de Famorca, de 10 km2, se situa a la vall de Seta, a la conca alta del riu Gorgos. Limita amb Tollos, Castell de Castells, Facheca, Confrides i Beniardá.

El nucli urbà de Famorca s’alça sobre una lloma, al centre de la vall i a la dreta del barranc de Famorca i de la CV-720. Els carrers són estrets i empinats, i es redueixen a tres principals i alguns carrerons menors.

Llocs d’interés (del municipi i de la comarca)

Pintures rupestres

Al Morro de l’Asdarbalet, al barranc de la Fita, s’han trobat gravats i mostres d’art rupestre esquemàtic. Estan declarats bé d’interés cultural.

Nevera de la Font

Nevera de planta circular amb pou ubicada en l’ombria de la Serrella. Està declarada bé de rellevància local.

On menjar (restauració)

Bar La Font (Famorca)

C/ Salamanca, 26, 03813 Famorca (Alacant)
Telèfon: 680 58 18 55

Hotel Rural – Restaurant La Serrella (Castells de Castells)

(Distància: 8,3 km des de Famorca). Av. Alcoi, 2, 03793 – Castell de Castells (Alacant) Telèfon: 96 551 81 38 – Mòbil: 629 375 698

On dormir (allotjament)

Hotel Rural La Serrella

(Distància: 8,3 km des de Famorca) Av. Alcoi, 2, 03793 – CASTELL DE CASTELLS (Alacant). Telèfon: 96 551 81 38 – Mòbil: 629 375 698  

Casa Pilar

(Distància: 8,3 km des de Famorca). C/San José, 2. CP:03793, Castell de Castells (Alacant).

Telèfon: 609 55 93 82

Correu: info@casapilar.com

Famorca

Festes i tradicions

Les festes patronals de Famorca

Estan dedicades a sant Gaietà i se celebren la primera setmana d’agost.

Salpassa

És una tradició que ja quasi s’ha perdut als pobles. Consisteix en la benedicció de les cases del poble pel sacerdot i l’intercanvi de la sal i l’aigua. El sacerdot, acompanyat per alguns veïns, beneeix casa per casa. Se celebra el dia de la Mare de Déu dels Dolors.

Història i patrimoni

Història

Els gravats i pintures rupestres trobats al barranc de la Fita donen fe de l’antiguitat del poblament humà al terme de Famorca.​ El nucli de població actual deu datar d’època musulmana, encara que l’ètim del topònim es desconeix. Després de la conquista cristiana (mitjan segle XIII), va passar a formar part de la baronia de Guadalest, que es va concedir a Hug de Cardona. Va passar, per herència materna, al besnet d’aquest, Sanç de Cardona, almirall d’Aragó, que va obtindre el títol de marqués del mateix nom en 1542. Posteriorment va passar als Palafox, marquesos d’Ariza, i als Arteaga, ducs de l’Infantat. Va estar habitat per musulmans fins a la seua cristianització forçosa i tenia 26 llars en 1602 (uns 117 habitants). Després de l’expulsió dels moriscos (1609), es va repoblar amb famílies de mallorquins, si bé en 1646 només hi havia 7 cases habitades (uns 32 habitants).

El lloc era conegut en el segle XIX per les expedicions en mules carregades de neu que eixien de la serra cap a la costa.

Patrimoni

Famorca té l’església de Sant Gaietà: està declarada bé de rellevància local. Aquesta església data de finals del segle XVI. A l’interior de l’església es poden veure moltes imatges, totes són de després de la guerra. En la guerra es van cremar totes les imatges, només es va salvar del foc el Jesuset de Praga. També es pot apreciar l’altar major en honor de Sant Gaietà, recentment restaurat.

Rellotge del campanar

Una altra joia de què el visitant podrà gaudir és el rellotge centenari de la torre del campanar, rellotge que hui en dia encara està en ús. A la meitat de l’escala de pujada al campanar es pot entrar en la maquinària del mateix rellotge. Actualment encara se li dona corda una vegada per setmana.

En Villanueva de Viver la paella se realizaba con arroz, caracoles, pollo y conejo (mezclado o solo un ingrediente) y judías verdes. El color se obtenía con azafrán y se empleaba romero para aromatizar.

Los días de fiestas patronales o romerías era costumbre de empezar determinadas piezas de conserva de cerdo que se reservaba para estas ocasiones.

Artesania/gastronomia

Gaspatxo de muntanya

Climatologia/meteorologia/geografia

El municipi està situat en una estreta vall d’orientació E-O, entre la serra d’Alfaro al nord (pic Alfaro, 1.166 metres; Carboneres, 1097 metres) i la serra de la Serrella al sud, amb 926 metres a les Mallades i una altura màxima de 1.361 metres a la Mallada del Llop, a la qual es pot accedir a través d’un sender. Els paratges més significatius són els corrals de la Cova i la font de l’Anouer.

El clima de Famorca és continental, amb hiverns freds. Les principals precipitacions cauen a la tardor i a la primavera, i poden ser durant els mesos de gener i febrer en forma de neu.

Entitats/telèfons d’interés

Ajuntament de Famorca

Telèfon: 965 51 80 18

C/ Salamanca, 2

03813 Famorca

famorca@famorca.es

Completa la ruta
(Punts de segellament, com aconseguir-la)

Bar La Font (Famorca)

C/ Salamanca, 26, 03813 Famorca (Alacant)

Telèfon: 680 58 18 55