Espadilla

Espadilla

Espadilla
Descobreix el municipi que encisa pels seus rius, el paisatge i la naturalesa que l’envolta.

Descobreix el secret d’Espadilla

Descobreix el municipi que encisa pels seus rius, el paisatge i la naturalesa que l’envolta.

Presidit pel teló de fons de l’esvelta Peña Saganta (723 metres), es troba Espadilla, a la comarca de l’Alt Millars. La imponent geologia, l’encant dels seus rius, el paisatge que conformen, la bondat tonificant de la localitat, la temprança del camp agrícola, les seues fonts, la naturalesa que envolta.

Com arribar-hi

Des de Castelló de la Plana s’accedeix a aquesta localitat a través de la CV-20.

Situació geogràfica

El municipi d’Espadilla està situat al sud-est de la comarca de l’Alt Millars, al voltant de les valls dels rius Millars i Chico (o riu Pequeño), a la zona d’influència de la serra d’Espadà, que forma part de la Mancomunitat Espadà-Millars. Té una superfície de 12,04 km2 i una altitud de 294 metres.

El terme és molt accidentat en tota la zona sud i sobretot en els dos marges del riu Chico, amb nombroses elevacions que estan separades per barrancs. Disposa de grans extensions de bosc on les espècies predominants són els pins, ginebres i savines a les zones de muntanya i els tarongers, oms, garroferes i oliveres a la zona de regadiu. Les altures més importants són la Cueva Negra (829,72 m), on es troba el vèrtex geodèsic que va ser reconstruït l’octubre de 1947, el Turio (654 m) en el límit amb Fanzara, La Ereta (766 m), Peña de la Mula (827 m) i Peña Saganta (723 m), situada al centre del terme. Té dos senders de petit recorregut i dificultat mitjana, Espadilla-Saganta PR-CV 314, de 10 km, i el nou sender PR-CV 386 – Camí a la Cueva Negra, de 12,5 km, amb un temps aproximat de 3.30 h i 4.45 h respectivament.

La bellesa dels paisatges del recorregut i les temperatures agradables són un al·licient per a qualsevol visitant amant dels llocs exòtics i bells.

Espadilla destaca sobre un esperó a la dreta del riu Millars.

Llocs d’interés (del municipi i de la comarca)

Com a atractiu principal, es troba el recorregut per la senda PR-CV 314, per a accedir a Peña Saganta (10 km); i el nou sender PR-CV 386 Camí a la Cueva Negra, que discorre pel nord-oest de la població fins a arribar al vèrtex geodèsic. Bells paisatges per a ascendir al cim de Peña Saganta, meta de tot visitant que admire els bells paisatges per a arribar davant d’un espai ple de llum que s’engeganteix com un monument violent i ferm.

Els carrers projecten una sensació de quietud, de tranquil·litat compassada; amb l’ermita de Sant Roc, alçada al costat dels tarongers, i la magnificència del riu Millars.

El temple parroquial d’estil corinti presideix la plaça de l’església, dedicada a sant Joan Baptista. Per la Setmana Santa les gents del poble rememoren la passió de Jesús fins al calvari.

Acollidores cases rurals dotades de totes les comoditats perquè el visitant puga gaudir de la seua estada.

L’ajuntament es troba en un edifici rehabilitat que va correspondre a una antiga abadia del segle XVIII d’estil gòtic.

Espadilla disposa de frontó, poliesportiu i piscina, degudament preparats per a la realització d’activitats i exercicis a l’aire lliure.

Un altre dels punts d’interés és el castell musulmà de la localitat; ubicat a poc més d’un quilòmetre del centre, s’hi accedeix a través d’un camí senyalitzat. Com sol ocórrer en aquests casos, es troba en ruïnes, tot i que encara es pot apreciar la torre major i els traços de la muralla. També fora del nucli poblacional, en una zona d’hortes, es troba l’ermita de Sant Roc, del segle XVIII i restaurada recentment per membres de l’associació Amigos de San Roque. Ja de tornada al nucli urbà destaca la Casa Abadia, edifici del segle XVII i actualment seu de l’Ajuntament, o l’església parroquial de Sant Joan Baptista.

Peña Saganta. Impressionant mola rocosa de 723 m d’altura. Val la pena pujar-hi, atesa la vista paisatgística de què es pot gaudir des del cim.

Zones arqueològiques com els gravats de la Solana

Es presenta un conjunt de gravats rupestres situats al costat del camí tradicional que uneix les localitats d’Espadilla i Ayódar, a la comarca de l’Alt Millars (Castelló). La majoria dels motius, de tipus cruciforme, es relacionen amb simbologia religiosa cristiana, i per paral·lelismes es proposa una cronologia dels segles XIII-XIV, és a dir, als inicis de la cristianització medieval de la comarca.

El Jardí Botànic d’Espadilla està dotat d’oficina d’informació. Consta d’una zona de recreació, diferents sectors degudament senyalitzats que contenen arbres i arbustos autòctons, un estany natural, una zona frondosa i una zona de cactus. És un espai privilegiat per a tot visitant.

Les cavitats de Corral Blanco, la Cueva Negra o l’avenc de Saganta.

 Hi ha nombroses fonts amb propietats mineromedicinals disperses pel terme municipal. Aquestes fonts possibiliten que es puguen dur a terme excursions atractives. Són les fonts de Melic, Sastre, Piqueta, Turís i Silvia.

(http://www.cuevascastellon.uji.es/adjuntos/espadilla_pgou_cuevacorralblanco.pdf)

http://www.espadilla.es/portada/lugares-de-interes

https://www.caminodelcid.org/localidades/espadilla-567922/

Existen numerosas fuentes con propiedades minero-medicinales dispersas por el término municipal. Estas posibilitan el que se puedan llevar a cabo atractivas excursiones. Son las fuentes de Melic, Sastre, Piqueta, Turís y Silvia.

On menjar (restauració)

Bar SAGANTA

C/ Horno, 6. Espadilla. Telèfon: 964 619 046

Mesón La Torre (AYÓDAR)

De dimarts a dijous: 9.00 h – 22.00 h. Dissabtes: 9.00 h – 0.00 h Diumenges: 9.00 h – 21.00 h C/ Virgen de los Desamparados, 3, 12224 Ayódar (Castelló) Telèfon: 603 12 92 20

Tasca Cirat

Av. Jaramacil, 79, 12231 Cirat (Castelló).

Obert: 24 hores.

Telèfon: 657 31 57 76

 

On dormir (allotjament)

Casa Rural Tío Victoriano (22 EUR noche)

Casa d’agricultors ubicada al centre del poble d’Espadilla, envoltada d’un bonic paratge rural. Una casa rural amb totes les comoditats i amb tots els detalls que ens agrada trobar quan anem de vacances. A la comarca de l’Alt Millars, a tan sols 16 km d’Onda (Castelló) i en ple cor de la naturalesa, naix un concepte de vacances rurals on les fascinants vistes i el confort oferit s’uneixen en un mateix espai.

La Casita de María (22 EUR noche)

A 3,58 km d’Espadilla, a l’alba, si ixes a un dels dos balcons que té La Casita de María, podràs escoltar els pardalets mentre et pega la frescor del matí a la cara. I si mires a l’horitzó, veuràs l’ermita del poble que difumina la seua silueta entre les muntanyes i els núvols.

La Curriola (22 EUR noche)

A 3,66 km hi ha una antiga casa d’agricultors, restaurada recentment, que s’ha transformat en un allotjament rural que permet gaudir del descans i del contacte amb la naturalesa. En la rehabilitació s’han respectat al màxim l’estructura, els materials i elements originals de la construcció tradicional, per a oferir al visitant unes estades càlides i agradables.

Hotel-restaurant Verdià

Un edifici del segle XVI construït sobre una roca de la muralla de l’antiga població de Suera, a la província de Castelló. Fins als anys 70 va ser un molí d’oli i vi. Rehabilitat i inaugurat l’agost de 2004, conserva l’estructura arquitectònica dels orígens, així com la construcció en pedra i els arcs de mig punt i de mig punt trencat. L’hotel-restaurant Verdià està situat a la població de Suera, al costat del paratge natural de la serra d’Espadà i a 30 km del mar Mediterrani.

 

Casa Rural La Fuente

Totalment equipada té una capacitat per a 6 persones.

Correu electrònic: info@espadilla.es

Telèfon: 964619033

Casa Rural Saganta

Casa Rural situada en el Camí d’Aiòder, 3

Amb capacitat per a 6 persones.

Correu electrònic: info@espadilla.es

Teléfono: 964619033

Espadilla

Festes i tradicions

El calendari festiu comença amb la festivitat de Sant Antoni Abat, el 17 de gener, en la qual els veïns encenen les seues fogueres i es fa una processó en què es beneeixen els animals i es reparteixen els rotllos típics.

Ja la tercera setmana d’agost se celebren les festes en honor de sant Roc i sant Joan Baptista, en les quals se succeeixen festes taurines com les vaquetes i els bous embolats, revetles, processons, dinars de germanor, etc.

També és d’interés el Betlem vivent que es representa des de fa alguns anys en el mes de desembre. Aquesta representació consta de diverses escenes bíbliques i d’oficis que representen la forma de vida del poble al llarg de la història. En aquestes escenes s’exposen objectes i vestuari de l’època. A més, s’hi poden degustar productes casolans típics de la zona.

El dia 26 de desembre se celebra el Dia de les Coques (Día de las Tortas), en el qual se segueix un costum curiós que consisteix a aportar a la taula pública plats de coques fetes per les principals persones de la població i en presència de les autoritats del poble se subhasten. El fruit de la subhasta es lliura per al sufragi de les ànimes. Les postures se satisfan en cuartiquias de blat pagadores a la collita. La coca que més alt es licita és la del capellà.

Activitats/turisme (en família, d’aventura…)

Visites:

  • El Azud (paratge natural del riu, zona de bany)
  • El Estrecho (paratge natural del riu, zona de bany)
  • El Pozo Negro (paratge natural del riu, zona de bany)
  • El Castillo
  • Los Morrones (sender PR-CV 398)
  • Camí de Villamalur i Rambla (sender PR-274-CV)
  • Visites culturals (Segorbe, Onda, Castelló de la Plana, València)
  • Platja (40 km).
  • Parc Natural de la Serra d’Espadà (centre d’interpretació d’Eslida)

https://www.escapadarural.com/casa-rural/castellon/casa-rural-tio-victoriano

Història i patrimoni

Història

Les primeres dades que se n’han localitzat són d’origen àrab, les quals donen a entendre l’origen musulmà que es veu reflectit en els seus carrers angostos i empinats.

Després de la Reconquista, aquest municipi va quedar integrat en la baronia d’Arenós, la qual pertanyia a un net del primer duc de Gandia, l’infant Jaume d’Aragó, que en revoltar-se en 1462 va ser declarat rebel pel rei i va ser privat del senyoriu.

En 1471, Joan II d’Aragó va instituir el títol de duc de Vilafermosa per al seu fill Alfons, pel qual li cedia Espadilla, que pertanyia, per tant, a aquest ducat.

 

Artesania/gastronomia

La gastronomia típica d’Espadilla segueix les directrius de la cuina mediterrània de muntanya; en aquest cas, plats forts basats en productes naturals, en què les carns tenen especial rellevància. Així, destaquem l’olla casolana, i la carn de caça, especialment el porc senglar, molt abundant a la zona.

Climatologia/meteorologia/geografia

A Espadilla, els estius són càlids i majorment amb cels clars; els hiverns són llargs, freds, ventosos i amb cels parcialment ennuvolats, i el clima és sec durant tot l’any. Durant el transcurs de l’any, la temperatura generalment varia de 3 °C a 28 °C i rarament baixa a menys de -1 °C o puja a més de 31 °C.

Basant-se en la puntuació de platja/piscina, la millor època de l’any per a visitar Espadilla per a les activitats de calor és des de principis de juliol fins a finals d’agost.

Ecologia

Gran part del seu terme es troba poblat de grans extensions de bosc on les espècies predominants són els pins i les carrasques. Així, 838 hectàrees del terme municipal estan ocupades per extensions boscoses, i tan sols 159, per superfícies de cultius.

A pesar de situar-se en una zona d’interior, les altures mitjanes no són excessivament importants i la influència de la proximitat de la mar Mediterrània provoca que a Espadilla es gaudisca d’un clima molt agradable.

Entitats / telèfons d’interés

Ajuntament d’Espadilla

Telèfon: 964 619 033

Adreça electrònica: info@espadilla.es

Completa la ruta
(Punts de segellament, com aconseguir-la)

Bar SAGANTA

C/ Horno, 6. Espadilla.

Telèfon: 964 619 046