Benillup

Benillup

Benillup
Fill de llops

Descobreix el secret de Benillup

Fill de llops

Benillup és una població d’origen musulmà. Va ser conquistada pels cristians a mitjan segle XIII. El topònim deriva de l’àrab Bani (fill de) i Lubb, del llatí lupus, que significa “fill de llops”.

Com arribar-hi

Des d’Alacant: Agafeu l’A-7 en direcció a Sant Vicent del Raspeig, Castalla i Muro de Alcoy. A continuació, agafeu l’eixida 436 i conduïu per la CV-704 fins a arribar a Benillup.

Des de València: Agafeu l’A7 en direcció a Xàtiva-Alacant i Alcoi. Continueu per l’A7 cap a la CV-700 i agafeu l’eixida 436. Continueu per la CV-704 uns 20 km fins a arribar a Benillup.

Des de Castelló de la Plana: E15/A7 en direcció a Alacant interior / Xàtiva / Alcoi. Agafeu l’eixida 436 i continueu per la CV-700 i la CV-704 fins a arribar a Benillup.

Situació geogràfica

Benillup està situat a la província d’Alacant, a la comarca del Comtat. El terme de Benillup, de 3,6 km2, se situa al NE de la vall de Travadell. Limita amb els termes municipals d’Almudaina, Benimarfull, Cocentaina i Millena.

Lugares de interés (del municipio y de la comarca)

Vall de Travadell

Comarca històrica que forma part del Comtat. Les muntanyes valencianes meridionals i entre els vessants occidentals de la serra d’Almudaina i els orientals de la serra de Gorga i de l’alt de la Capona.

El nom li ve de l’antic castell de Travadell, de l’època islàmica, situat prop de Gorga, sobre un sòl d’albarís i sòls encaixats que arriben al riu de Seta.

Vall de Seta

La vall de Seta, a vegades escrit Ceta o Zeta, se situa a la comarca del Comtat, al nord de la província d’Alacant. Està formada per l’espai que recorre el riu de Seta i està envoltada per les serres d’Almudaina, la Serrella i Alfaro.

El nombre viene del antiguo castillo de Travadell de la época islámica

On menjar (restauració)

Bar Restaurant El Balcó (Benillup)

Carrer Trinquet S/N  03827 Benillup

elbalco.benillup@gmail.com

Telèfon: 673 619 859 

Restaurant Millena

Menjar casolà i tradicional

Distància: 4 km de Benillup

C/ Sant Roc, 18, 03812 Millena (Alacant)

Horari: obri a les 11.00 h i tanca a les 16.00 h ⋅ Torna a obrir a les 19.00 h.

Telèfon: 965 51 12 84

 

Restaurant Rico Bros Rural.

Distància: 4,4 km de Benillup

C/ Sant Bertomeu, 36-40, 03827 Almudaina (Alacant)

Telèfon: 622 61 22 72

 

Bar / restaurant Lago

Distància: 8,7 km de Benillup

Av. Ciutat de València, 8, 03828 Planes (Alacant)

Telèfon: 633 92 88 30

Obert ara: 7.00 h – 0.00 h

 

On dormir (allotjament)

Casa rural El Peñasco (Almudaina) Distància: 4,7 km de Benillup. Telèfon: 605 585 706

Casa de poble Ca Paco (Planes).

Distància: 9,2 km de Benillup. Telèfon: 696 662 597

Casa rural La Cura (Balones)

Distància: 9,4 km de Benillup. Telèfon: 670 040 504

Benillup

Festes i tradicions

Festes patronals

Celebra les seues festes patronals en honor de sant Llorenç a partir del 9 d’agost; destaca la dansà.

Festa de Santa Àgueda

Les festes de Santa Àgueda se celebren en honor de la patrona del poble el primer o el segon cap de setmana del mes de febrer (depenent de les dates).

Història i patrimoni

Història

La població és d’origen musulmà, com demostra clarament el seu topònim. Benillup va ser conquistada pels cristians a mitjan segle XIII i va continuar sent lloc de moriscos, amb un total de 37 famílies (uns 150 habitants) en 1609. Des de l’any 1574, després de la cristianització forçosa dels musulmans, l’església parroquial va estar annexa a la de Benimarfull i va pertànyer a la família Fenollar en el segle XVII. Posteriorment el senyoriu va ser possessió del comte de Rótova.

Patrimoni

Església de la Mare de Déu del Rosari

Situada al centre de la plaça de l’Església, el temple, del segle XVI, té un campanar que presenta dues campanes, que es troben, una, mirant al nord, i l’altra, al sud. La campana gran, de l’any 1942, està dedicada a sant Llorenç, i la xicoteta, que data de 1799, a santa Àgata.

En Villanueva de Viver la paella se realizaba con arroz, caracoles, pollo y conejo (mezclado o solo un ingrediente) y judías verdes. El color se obtenía con azafrán y se empleaba romero para aromatizar.

Los días de fiestas patronales o romerías era costumbre de empezar determinadas piezas de conserva de cerdo que se reservaba para estas ocasiones.

Gastronomía

Sequillos

Són uns dels dolços amb més tradició i millor valorats dels alacantins.

Putxero

Plat tradicional de cullera.

Figues fregides

Climatologia / meteorologia / geografia

A Benillup, els estius són curts, càlids, humits i de cels majorment clars; els hiverns són llargs, freds, ventosos i de cels parcialment ennuvolats i el clima és sec durant tot l’any. Durant el transcurs de l’any, la temperatura generalment varia de 4 °C a 28 °C i rarament baixa a menys de -1 °C o puja a més de 31 °C.

A l’extrem nord s’ubica la serra d’Almudaina, que arriba als 982 msnm a la Lloma Redona, límit de Benillup amb Almudaina, Balones i Millena. Cap al N descendeix el barranc del Sofre. Aquest, junt amb altres barrancs més menuts, conforma solcs profunds que donen lloc a un relleu trencat i inestable.

Entitats / telèfons d’interés

Ajuntament

Pl. Església, 1
Telèfon: 965 51 42 61
Fax: 965 51 42 61
Adreça electrònica: benillup@benillup.es

Casa de Cultura

La Casa de Cultura està a l’antiga almàssera, on no fa molt es feia l’oli d’oliva. Va ser restaurada l’any 2000 per a convertir-se en casa de la cultura i museu etnològic.

Els serveis que s’ofereixen a la Casa de Cultura són:

  • Biblioteca
  • Sala d’exposicions
  • Museu etnològic
  • Internet (telecentre)

 Piscina municipal

Poliesportiu

Completa la ruta
(Punts de segellament, com aconseguir-la)

Bar Restaurant El Balcó (Benillup)

Carrer Trinquet S/N  03827 Benillup

elbalco.benillup@gmail.com

Telèfon: 673 619 859